Mediepolitikk

– DAB truer sikkerheten i tunnelene

Illustrasjon (tunnel). Foto: Pixabay

Fylkesberedskapssjef i Sogn og Fjordane, Haavard Stensvand mener situasjonen blir akutt når riksradioene slukker sine FM-sendere neste år. Da vil det være mange bileiere de ikke kan nå i veitunnelene.

– Vi har sett flere eksempler på hvor viktig det er å nå inn til bilførere med informasjon i forbindelse med tunnelbrann, seier Stensvand til Sogn Avis. Han minner om flere nesten-katastrofer i Sogn og Fjordane.

Fylkesberedskapssjefen er derfor sterkt bekymret for at riksradioene planlegger å slukke sine fm-sendere og kun sende digitalt fra juni neste år i Sogn. Et flertall av bilene i Norge har ikke DAB-radio og blir da avskåret fra å få til dels livsviktig informasjon.

– Vi vet at informasjon gjennom bilradioen kan være svært avgjørende, sier han. Han påpeker at dette er særlig akutt i forbindelse med veitunneler.

Stensvand mener dette er en viktig sak som Stortinget bør ta tak i og støtter ifølge Sogn Avis bekymringene i utspillet fra Frp`s Ib Thomsen. Han har i et spørsmål til kulturminister Linda Helleland bedt om svar om hvem som tar ansvaret for konsekvensene av at fm-nettet stenges for tidlig.

Alle lokalradioer i Sogn og Fjordane har fått forlenget sin konsesjon til å sende på FM fram til 2022. De kan dermed bli den eneste muligheten til å få sendt ut informasjon til bileiere i dette fylket.

De fleste lokalradioer i Norge fortsetter på FM etter 2017, med unntak av noen kommersielle lokalradioer i storbyene, som ikke får forlenget sin konsesjon fordi Stortinget frykter de skal ta lyttere fra de nasjonale kanalene. Norge er fortsatt det eneste landet i hele verden som har bestemt seg for å slukke FM-nettet for riksradio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har godt over 20 års erfaring som programleder og journalist ti radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no og er også nettredaktør på lokalradio.no. Med ansvar for redaksjonell innholdsproduksjon.

4 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Det er et lite gjennomtenkt vedtak å kutte FM-nettet, hvem i alle dager har klart dette, hva er det politikerne har tenkt? Man kan jo ikke ha satt seg inn i alle sider av konsekvensene ved en lukking, eller er det noen som har jobbet hardt på «lobby-siden» for oppdragsgivere som vil tjene millioner ved at FM-nettet blir borte og bane vei for DAB. Konsekvensene er så mange, men det har jo ikke politikerne giddet å sette seg inn i. Færre vil høre på radio i fremtiden. De fleste kommer ikke til å erstatte sine «gamle» radioer med DAB fordi det er dyrt og de mange eldre skjønner ikke noe av dette, men dette bryr tydeligvis ikke politikerne seg noe om etter å ha blitt ført bak lyset av de tre store radioaktørene i landet. Hva vil det koste å erstatte alle FM-radioene med DAB? Sannsynlig mange milliarder og hva med alle de millioner av radioer som må kasseres? Hva med miljøperspektivet her?

  • Jaha,men dem som ikke har radio eller bruker den da?Det skal letes lenge etter mere jammer en det som har vært med DAB,og sitter du i en tunnel i brann, sitter jammen dem med FM å lytter på NRK.

    • Jeg vet ikke helt hva du mente med din kommentar, om det var ironisk eller ikke, men når FM slukkes for de nasjonale kanalene, ja da blir det jo vanskelig å tune seg inn på NRK for å få vite hva man skal gjøre. De fleste vil vel prøve å snu når sikten blir null, men hvis en kan få folk til å snu før de møter røyken så vil en jo berge flere. En løsning kan jo være å montere flere silke elektroniske tavler i tunnelene, og disse vil en jo se fint før en treffer røyken, en annen løsning vil jo være å droppe den tåpelige slukkingen av FM-nettet.