Radionyheter

– Stortinget er ført bak lyset!

Foto: Pål Lomeland

DAB-skandalen er et faktum. Stortinget er ført bak lyset, mener journalist i avisa Nordlys, Ola Solvang. I en kronikk slakter han DAB og den politiske prosessen. 

I kronikken går det fram at Solvang var positiv til DAB før han kjøpte seg DAB-radio og kjørte en tur gjennom landet. Det var kun på det sentrale østlandet at dekningen var akseptabel, mener Solvang. Han er også mektig irritert på at hans nye flotte DAB-radio ikke kan brukes i Sverige.

– Det mest oppsiktsvekkende med DAB–skandalen er at et snevert fagmiljø på Østlandet har fått lov til å leke seg uhemmet med en vill ide om å skape en helt ny radiovirkelighet. De har samarbeidet tett med elektronikkbransjen som gnir seg i hendene over at folk nå blir tvunget til å skrote gulle gode FM–radioer, og kjøpe nye DAB–mottakere, skriver Solvang. Han fortsetter:

– De som har ledet dette prosjektet har kunnet operere i en boble der mer underholdning for de få er satt foran hensynet til dekning, og radioens klassiske oppgave som formidler av viktige beskjeder til befolkningen i et grisgrendt fjell–land, mener Nordlys-journalisten og trår til i neste avsnitt:

 – Stortinget er ført bak lyset. Politikerne har fått seg forelagt kart og beregninger, som kun har vært teoretiske. Det har knapt vært gjennomført feltarbeid for å verifisere at teoretisk dekning stemmer med virkeligheten. Så tilfeldig har dette vært at da Nordlys tidligere i vår spurte om dekningen i havområdene, innrømmet NRKs distribusjonssjef, Øyvind Vasaasen, at det hadde de glemt å sjekke, står det å lese i kronikken.

– I 2015 avleverte den svenske Riksrevisionen en knusende granskingsrapport over Sveriges planlagte DAB–satsing. Rapporten veide tungt da Riksdagen vedtok å skrote hele DAB–prosjektet. Revisorene konstaterte at overgangen til DAB neppe var samfunnsøkonomisk lønnsom. Den ville dessuten gi et mindre robust radionett, og dårligere områdedekning enn FM.

HER KAN DU LESE HELE HANS KOMMENTAR

Etter planen skal riksradioene slukke sine FM-sendere i 2017 og sende kun digitalt. De aller fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM fram til 2022 og muligens enda lenger.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

7 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Om politikerne har fått et dårlig/gal info vedr. FM/DAB ser jeg det som svært urovekkende at de trer et vedtak om radioskifte til alle i landet. Aroganse er vel rette ord.

 • Skoting og skroting? Hadde svenske DAB-kanaler i bilen i traktene rundt Piteå forrige uke. Han kjørte sikkert E4 oppover og kunne hørt det sammen hadde han ikke hatt problemer med radioen sin. At en dårlig antenne eller hva han plages med er grunnlag for hva han skal få leserne til å tro på er skremmende.
  Dessuten er ikke utbyggingen ferdig ennå. Kjørte i sommer fra Å i Lofoten til Myre i Vesterålen, videre via Lødingen til Bodø. På denne veien hadde jeg NRK-kanaler hele veien bortsett fra noen få hundre meter! Faktisk mye bedre dekning enn det har vært på FM. Hva består skandalen av???

 • Driver fiske langs kysten i nord og har dab ombord. Stort sett ikke dekning noen steder, unntatt i havn enkelte steder.
  Det er forskjell på dekning når det er snakk om 90 prosent av landet og 80 prosent av befolkningen, eller hva det nå var.
  Hva med reisende og turfolk, folk som har sitt arbeid utenfor bebyggelse.
  Nei, behold FM nettet for en hver pris. Mener at dab er for spesielt interesserte. Ikke for allmuen.
  De fleste som jeg har hørt ytret seg om saken er for å beholde FM nettet
  .

  • 90% gjelder de kommersielle kanalene. De har bare 1/4 av antall sendere i forhold til NRK (99,5%). Tror ikke de satser flere reklamekroner på å bygge ut ytterligere i distriktene eller å betale for drifting av 2 parallelle nett.

 • Tror NRK blir tvunget til å opprettholde en kanal på FM av hensyn til de som ikke får DAB-dekning og av beredskapshensyn.

  • Tror nok det vil sitte veeeeldig langt inne, hovedargumentet for å legge ned FM-riksnettet er jo vedlikehodskostnadene på 2-300 millioner i året….

 • Nei, han kjørte ikke en «tur gjennom landet». Han kjørte inn i Sverige sørpå (etter Kongsvinger) og kom ikke inn i Norge igjen før han krysset grensa øst for Skibotn i Troms. Litt lite å basere dekningen i hele Norge på…