Illustrasjon. Foto: Pixabay
Nyheter

Har DAB gjort FM dårligere?

En rekke lyttere hevder, uavhengig av hverandre, at rikskanalene har redusert sendestryken på sine FM-sendere i det siste og setter dette i forbindelse med digitaliseringen av radioen. Flere mener det er snakk om en konspirasjon!

Ryktene om at FM-signalene er blitt dårligere har vært der lenge, men de kommer enda tydeligere fram i forbindelse med et oppslag i dinside.no, der de egentlig prøver å skrive en slags nøytral informasjonsartikkel om DAB. Men, i kommentarfeltet hagler det med negative meldinger fra forbannede lyttere.

Nå oversvømmes alle kommentarfelt til artikler om DAB av fortvilte lyttere som ikke forstår hvorfor NRK tvinger dem over på DAB, men denne gangen er det fm-signalene som får stor oppmerksomhet:

– Har noen andre merket at FM dekningen er blitt dårligere? I  den samme bilen har jeg kjørt gjennom diverse områder og tunneller med god radiodekning og den siste tiden har kanaler begynt å bli dårlige eller forsvunnet. skriver en som kaller seg Stian Hansen.

– Ja, jeg har også merket at FM er blitt betydelig dårligere. Regner med det er en del av strategien fra NRK for å “markedsføre DAB”. de reduserer dekningen på FM for å provosere frem at folk går over til DAB, skriver en som har navnet Lars Holm.

– Selv lytter jeg mye på NRK-kanaler, men både på hytta og hjemme har jeg måttet legge opp ekstra antenne siste året/halvannet for å få det inn godt nok. Dette er radioer som har stått på samme plass i over ti år, men nå siste tiden plutselig får dårligere mottak, skriver en som har gitt seg selv tilnavnet Admiral Von Dunk.

– Hva tror du er årsaken til at eksisterende utstyr uten at det er gjort endringer i antenner med mere ikke har like godt mottak som tidligere.
Jeg har lite tro på at det gjelder mottakeren, siden det gjelder flere enheter på flere lokasjoner, spør Oddmar Pedersen.

– Jeg har også merket at signalene på FM nettet har blitt dårligere når jeg kjører bil, går det fram under signaturen kjerrevei.

– Da er det DAB som forstyrrer FM sendingen. På hytta fikk vi inn flere FM sendinger tidligere, nå etter at DAB ble slått på må radio stå en bestemt plass og den eneste kanalen vi får inn er P4 hvis været tillater, som regel er den skurrete og ikke til å høre på, får vi vite av Steinar.

Alle disse kommentarene er hentet fra artikkelen til dinside.no og lokalradio.no kan ikke verifisere at dette er lyttere, og at det de skriver er korrekt, men det virker altså som om mange lyttere uavhengig av hverandre mener at de får inn dårligere fm-signaler nå enn det gjorde før. Alle klagene gjelder forøvrig rikskanalene, ingen har klaget på dårligere dekning hos lokalradio.

Øyvind Vasaasen i NRK har også vært med i debatten og avviser at NRK har redusert sendestyrken på FM og avfeier med det en hver konspirasjonsteori:

– Ja, jeg kan bekrefte at det ikke er gjort noen endringer i FM-nettet…. vi (NRK) sender FM på vanlig styrke og gjør det helt frem til vi slår av senderne neste år, skriver Vasaasen.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

7 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Det MÅ ha blitt svakere FM signal! Kanaler som har vært helt klare før kan kan mottas kun på noen få steder i Steinkjer omerådet.

 • Har fått dårligere signal på FM radioen på vei til jobb..
  Kommer til å savne å høre på radio når FM slukkes, for jeg har ikke planer om å gå over til DAB med det første.

 • Jeg kan tilgi dem for å begynne med DAB utbyggingen da den startet. MEN da de måtte skrote nesten alt utstyret i senderene og kjøpe nytt i forbindelse med DAB+ så burde man tenkt seg om to ganger. Vi startet også meget sent med DVB-T utbygging her i landet. Tenk hvor mye fiber og 3G,4G og snart 5G dekning vi hadde fått for de samme pengene!?

  Jeg og mange med meg, også eksperter, mente dengang at enveis kommunikasjon var på vei ut og internett ville ta over. Hvis staten/nordkring hadde bygget fiber ut i hver grend med master som mobiloperatørene kunne leid til selvkost, så hadde vi ikke hatt bare to delvis utbygde mobilnett her i landet. Det er dette som virkelig koster. Utstyret i masta er relativt rimelig i forhold og som vi har sett byttes dette i raskt tempo. Diverse “last mile” teknologier, sammen med mobilt bredånd, fiber, kabel og sat (sat-repeatere i visse dalfører) ville vært en god løsning for både radio og tv både i dag og i fremtiden. Og på toppen ville vi da hatt en infrastruktur for superbredbånd både i heimen og mobilt overalt i Norge.

  Når “skaden” nå først har skjedd så håper jeg vertfall de gir FM båndet til Nær-radioene med enkel registrering og søknadsprosess for frekvens tildeling.
  FM båndet er uansett ubrukelig til noe annet. Alt for store antenner, alt for mye støy og alt for smalt bånd. Og ingen elektronikk produsent vil utvikle et radio system/chips som bare kan brukes i noen få land der FM båndet er skrudd av for det landet og landene rundt. Radiobølger lar seg ikke stoppe av grensevakta.

 • Har skrevet mange kommentarer på nettet om at DAB ikke fungerer, men har ikke erfaring med FM her jeg nå bor.

  Har også vært i kontakt med Nordkring vedrørende dårlige DAB-signaler. Da har svaret vært at signalstyrken på DAB her i mitt distrikt står på full styrke med få lokale unntak. Altså jeg har fått vite at alle signaler har “potensiometer” som regulerer sendestyrken på radiosignalene. Da kan NRK i teorien manipulere FM-signalene, men om de gjør det kan jeg ikke svare på.

  Kort: Har DAB i snart alle rom som må stå på en bestemt plass og i en bestemt vinkel for å fungere. Div maskiner forstyrrer signalene til dels på god avstand. Dvs kjøkkenmaskiner, kjøleskap, frysere, vaskemaskin, oppvaskmaskin, støvsuger mm..

  Har også en dyr DAB lommeradio som overhode ikke fungerer ute i terrenget. Før hadde jeg en FM lommeradio som fungerte sånn nesten over alt.

  Har også DAB i bilen. Her blir signalene forstyrret om våren når bladene kommer på trærne og vedvarer hele sommeren. Det er til dels stor forskjell på sommer og vinter. Det er også mange steder det er stor forskjell på hvilken side av veien jeg kjører på.

  I tillegg merker jeg at et stort snøfall gjør signalene enda dårligere mange steder selv om været har blitt pent. Signalene bedrer seg når snøen har falt av trærne… Men da gir høye brøytekanter dårligere signaler. Her merker jeg at vinkelen mellom veien og senderen virker inn..

  Hvorfor har ikke Norge med vår topografi satellitt-radio ? Da koster det NULL å bygge ut et digitalt nett sammen med et ubegrenset antall kanaler i teorien.

  Eks på hvordan man gjør det i USA i tillegg til at man bruker både AM og FM

  http://www.siriusxm.com/whatissiriusxm?hpid=01010022

 • Hm..men hvis dab er så bra, hvorfor faller d ut i bilen hele strekning Rjukan- Bolkesjø- Notodden, og Bø, Seljord og oppover? Takk for seriøst svar på seriøst spørsmål.mål!

 • Jeg er i ferd med å fase ut både FM og DAB. Jeg må takke for utbyggingen av 4G og 3G i hele landet. Dermed kan jeg ta imot tusenvis av gode radiokanaler fra hele verden og slippe å høre den samme stabelen med kjedelig musikk gjentas dag etter dag og år etter år. Jeg har DAB i bilen, men på grunn av elendig dekning, ser jeg ikke noen fremtid for dette konseptet.

 • Nå gikk det opp et lys for meg. I Setesdals Vesthei har jeg det siste året måttet oppgradere meg med nye “gamle” FM radioer. Har måttet sette på ekstra antenne. For to år funka alle små/billigradioene. Vi er tosifret lisensbetalende personer som kan bekrefte dette.
  Dab signaler får jeg ikke inn, med de beste antenner og radioer.

  Med vennlig hilsen
  Jan Brekke.
  Harvelandsveien 5
  4849 Arendal