Stadig færre bruker tradisjonelle medier, men TV har falt så mye at TV nå er like stort som radio, forteller forskningssjef i Kantar, Knut-Arne Futsæter på Landskonferansen 2025. Tilbakegangen fortsetter for lokalradio.
Av det totale mediekonsumet bruker nordmenn 26 % av tiden på lyd, 39 % av tiden på TV og strømming. Det er imidlertid store forskjeller mellom aldersgruppene. De unge bruker blant annet like mye tid på podkast som de bruker på lineær TV. Det er også forskjeller i mediebruk gjennom uka og gjennom året. Blant annet er det mer TV-bruk om vinteren enn om sommeren.
Lokalavisene sliter nå på flere plan. Forbruket går ikke bare ned på papir, men det er også mindre tid som brukes på nettaviser, som har en daglig dekning på 71 %.
Det er samtidig en tilbakegang for norske nettsteder. Alle de fire største nettstedene har færre lesere nå enn de hadde i toppåret 2020. VG er fortsatt størst blant de norske.
TV fortsetter tilbakegangen og det nye nå er at de over 60 år har begynt å endre sine medievaner og ser mer på strømmetjenester.
Det er fortsatt et stort tillitsgap for sosiale medier. Det er lav tillit for sosiale medier som Facebook og X. Bare ni prosent har tillit til det de leser der, men det er stor tillit til radio.
Radiolyttingen går nedover både for riksradio og lokalradio. Den totale lyttetiden har gått ned fra 84 til 80 %. Den daglige dekningen er på 52 % i 2024 mot 56 % i 2023. Dette er den største tilbakegangen Kantar har registrert.
Lytting til radio via internett er økende. Det samme er lytting til podkast. Det er spesielt stor økning i daglig dekning for norske podkaster utenfor NRK og for utenlandske podkaster. Det er eksempel på internasjonalisering av radiobransjen, mener Futsæther.
Tilbakegangen fortsetter for lokalradio. Den daglige dekningen er nå på 7 %. Høydepunktet var i 2018 med 14 %. Det er også nedgang for riksradio. Lokalradio taper lyttere i alle aldersgrupper og særlig under 50 år.
Likevel så er det store forskjeller blant lokalradioene. Mange er fortsatt store i sitt lokalområde, som Radio 102 som er den mest populære radiokanalen i sitt område. Kun NRK P1 er større.
Andelen som hører på FM har nå økt litt det siste året, mens andelen som hører lokalradio på DAB har gått litt ned. Men, viktigere er det at lytting på nettradio øker relativt mye. Futsæter mener det viser at det er viktig å være på flere plattformer.