Digitaliseringen fortsetter mens lydmarkedet fortsetter å øke. Det fortalte forskingssjef Knut-Arne Futsæter i Kantar Media på lokalradiokonferansen. Lineær radio går derimot nedover.
Forskningssjefen fortalte om trender og utfordringer i mediebransjen til deltagerne på Norsk Lokalradioforbunds landskonferansen i Oslo i dag.
Han fortalte blant annet at avstanden mellom TV og radio blir stadig mindre. Samtidig øker strømmingen av video så mye at det vil gå forbi nettavisene og bruken av podkast har økt kraftig de siste årene.
Nordmenn bruker mer tid på medier og ikke minst mer tid på lydmedier. Podkast, radio og annen lyd står for 27 % av mediebruken, viser tall fra 2023
En interessant trend er at det er en negativ utvikling for lokalavisene og det er mye som tyder på at den digitale veksten er nådd toppen. Fremover må avisene satse på å nå de unde 40 år, mener Futsæter. Han slengte også frem at flere lokalaviser satser på podkast, og her er det muligheter for samarbeid med lokalradio.
Det er fortsatt stor tillit til norske medier. 75 % stoler på det radiokanalene kommer med, mens det er svært liten tillit til sosiale medier.
Mindre lytting på linær radio, men bruken av lyd øker
Den daglige dekningen av lineær radio er redusert fra 58 % i 2022 til 56 % i 2023. Samtidig øker podkastbruken så mye at den totale tidsbruken på lyd øker.
De mellom 40 og 59 år hører hyppigst på radio via internett og det er også de som hører mest på lokalradio, viser tall som Kantar Media har utarbeidet.
En ny trend for lyd er at det nå konsumeres hele døgnet. Tradisjonell radio har en andel på 51 % radio, resten er strømming av musikk og podkast.
Det er store forskjeller i aldersgruppene. Blant de mellom 18 og 29 år så er radiolyttingen bare 16 %, men de hører mye på podkast og i denne aldersgruppen er det bruk av lydmedier som øker mest.
Lokalradio går tilbake, men flere hører på DAB
For lokalradio er det fortsatt en tilbakegang. Den daglige dekingen i 2023 er på 8 %, det er 1 prosentpoeng lavere enn året før. Den har vært synkende siden en topp i 2018. Rikskanalene går også nedover i oppslutning.
Det er tilbakegang for lokalradio i alle aldersgrupper. Tilbakegangen det siste året utgjør 11 % fra 2022 til 2023. Flere av de store lokalradioene har en kraftig tilbakegang.
Stadig mer av lyttingen flytter seg til DAB. 52 % av lyttingen på lokalradio er fortsatt på FM og 47 % på DAB. Futsæter tror at han under neste lokalradiokonferanse kan fortelle at lyttingen på DAB har gått forbi lyttingen på FM.