Det er vanskelig å lykkes med nye podkaster også for NRK. Det fortalte Petter Sommer på landskonferansen i Trondheim. Han delte sine beste råd med en lydhør forsamling av lokalradio-folk.
Hva er egentlig forskjellen på podkast og direkte radio? Det prøvde podkastsjef i NRK, Petter Sommer, å svare på under Norsk Lokalradioforbunds landsmøte 2022. Husk at podkast ikke er radio, sa han blant annet.
Han sammenlignet det å lage podkast med det å spille inn musikk i et lydstudio. Du kan spille inn på nytt og klippe og lime, så redigeringen er den store forskjellen, mener Sommer. Det finnes ingen unnskyldning for å være dårlig og folks forventninger til podkast er høye, sa podkastsjefen i NRK.
Det viser seg at 94 % bruker mobiltelefonen når de hører på podkast. Det er tall som kommer fra den store norske podrapporten. 63 % lytter med hodetelefoner. Podkastlytting er dermed annerledes enn live radio, som gjerne høres i høytaler.
Andre forskjeller er at podkast konsumeres typisk mens man gjør andre aktiviteter, særlig turgåing, husarbeid og matlaging. Men, også i bil, kommer det fram i rapporten.
17 % av befolkningen hører nå på podkast daglig, men det er store forskjeller i aldersgruppene. 71 % av de som lytter til podkast er under 40 år. Samtidig er 72 % av de som lytter til lineær radio over 40 år.
Det er sterk konkurranse i podkastmarkedet og Sommer nevnte at det finnes over 2 og en halv million podkaster i verden. Men, en god nyhet for norske produsenter er at norske lyttere foretrekker podkaster på norsk.
Podkast er nå tilgjengelig på mange plattformer men det nyeste er at stadig flere plattformer tilbyr betalingsløsninger. Podkast har dermed gått fra noe som var gratis til noe som folk må betale for. Betalingsvilligheten er der, hvis man slipper reklame. Samtidig har podkastprodusentene nye muligheter til å tjene penger.
NRK måtte da revurdere sin strategi om podkastene skulle være tilgjengelig på alle plattformer. En ting er at NRK ikke får betalt for sine podkaster, de finansieres gjennom «lisensen», en annen er at tredjeparter kan forandre litt på tekst og bilde og gi en annen fremstilling enn opprinnelig tenkt.
NRK har derfor valgt å satse på sin egen app, for å ha kontroll på hvordan de fremstår. Men, det er heller ikke enkelt å kutte ut andre plattformer. F,eks. bruker 80 % av de unge Spotify, mens veldig få bruker appen NRK Radio.
NRK har litt andre prioriteringer enn de kommersielle podkast-selskapene, blant annet er det viktig å oppfylle allmennkringkasteroppdraget på tematikk og sjangerbredde. Men, alt innhold i appen lages av NRK selv, så det er en utfordring å ha nok innhold til å være attraktiv.
Det er også viktig at appen er personlig, fristende og interaktiv. Det kan for eksempel være avstemninger, som er mye brukt av NRKs distriktskontorer. En funksjon i appen som det er knyttet spenning til er at lytteren kan ta opp sin egen stemme, til bruk i et senere program.
Når det gjelder publisering opplevde NRK Radio en solid økning når de begynte å publisere podkastene først på sin egen app. Sommer forklarte det med at de ønsket å fange de som var fans av podkasten inn på NRK Radio.