Hvordan kan vi kontrollere kunstig intelligens? Det var et spørsmål som professor i Medievitenskap, Lars Nyre, forsøkte å svare på under Landskonferansen 2025.
Et land eller for den saks skyld en lokalradiostasjon kan ikke kontrollere utviklingen av KI.
– De tekniske kreftene er så sterke at utviklingen blir bestemt av teknologier utenfor menneskelig kontroll, sa Nyre.
Men, menneskene lærer seg hvordan kreftene virker og kan til en viss grad bestemme retningen på utviklingen.
Hva er kunstig intelligens?
Det vi prøver er å utvikle datamaskiner med menneskelig intelligens. Den er innrettet på å nå et forhåndsbestemt mål. Vi gjør fornuftige ting og vi uttrykker oss kreativt. Intelligens er å snakke med hverandre, huske ting, se mønster i ting og lære noe nytt.
Det startet med Maskinintelligens, der deler av menneskets intelligens er blitt oversatt til en teknisk prosedyre som kan utføres av en datamaskin. Maskinens intelligens går ut på å registrere informasjon, utveksle den, lagre den, se mønster i den og forandre til ny informasjon utfra regler.
Vi har allerede overgitt en del av vår kontroll til datamaskiner, for eksempel fyller vi ikke lenger ut selvangivelse, men den er ferdig utfylt av maskiner.
Kunstig intelligens er altså ikke noe nytt, men kommer oppå det vi allerede har utviklet av maskinintelligens. Det er nytt lag av dataprossesering oppå det vi allerede vet, som gjerne kalles maskinlæring.
Mennesket har likevel kontroll på retningen fordi det er vi som ber datamaskinen om å gjøre noe, som å skrive en tekst eller lage et bilde eller en video. Dataene blir behandlet flere ganger og blir bedre og bedre etter hvert. Det er en vanvittig omfattende datacrunching som må skje, slik at serverne krever ekstremt mye nedkjøling, fortalte Nyre.
Maskinene bestemmer utviklingen
Det er negative sider ved denne utviklingen, som stort energiforbruk. Men, vi kan lære oss til å bruke maskinene til vårt formål. Vi samarbeider og lærer av hverandre og vår makt blir også større med hver ny maskin som blir skapt.
Innsats fra mennesker fører til at vi får tilfredsstilt all slags behov og interesser. Vi etablerer nye vaner og rutiner i hverdagen. Det blir nye former for faglig kreativitet og stadig større teknisk kompetanse.