Kunstig intelligens blir ofte fremstilt som en ustoppelig kraft som vil endre samfunnet uavhengig av hva vanlige mennesker mener og gjør. Medieprofessor Lars Nyre oppfordrer lokalradioene til selv å ta ansvar for utviklingen.
Er du optimist eller pessimist når det gjelder kunstig intelligens? Uansett må du ha et forhold til KI, mener Lars Nyre, professor i medievitenskap ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han kommer til årets Landskonferanse med sesjonen: «Kan vi kontrollere kunstig intelligens?»
– Hvis du er optimist trur du at KI vil gjera deg til ein betre radiojournalist og auka lyttartala og statusen til stasjonen din. Du reknar med at dei redaksjonelle miljøa i norsk radio vil klara å designe nye løysingar som brukar KI på ein effektiv måte, sier Lars Nyre.
– Hvis du er pessimist trur du at KI til slutt vil erstatta deg med ein avatar som snakkar med syntetisk tale. Du fryktar at arbeidsplassar vil gå tapt fordi sterke globale krefter styra utviklinga mot automatisering, fortsetter han og oppfordrer radiomiljøet til selv å ta ansvar og finne ut hvordan de kan påvirke utviklingen i sin egen bransje.
Noe av det han kommer inn på er hva kunstig intelligens egentlig er. Og hvilke krefter har størst påvirkning på utviklingen av slik teknologi? Hvor ligger det største håpet for optimistene, og hvor ligger den største trusselen for pessimistene?
Nyre er som nevnt professor i medievitenskap og er veldig opptatt av teknologi. Han underviser i Media City Bergen og har fått dyktige studenter til å utforske KI i mange spennende design-prosjekter, og han har forsket på teknologiutviklingen både i radio, fjernsyn og digitale medier.
Fra radiostemme til medieprofessor
Noe kanskje ikke så mange vet er at Lars Nyre var med i Radio Voss i cirka to år midt på 1980-tallet mens han var gymnas-elev. Stasjonen holdt til i kjelleren på Voss Gymnas og hans norsklærar Ole Jan Persen var redaktøren.
– Eg laga eit musikkprogram kalt «Barrocken» saman med ein skulekamerat, og me hadde blant anna episodar om Fairport Convention, Frank Zappa og the Police. Seinare blei eg med i Studentradioen ved Universitetet i Bergen, forteller Nyre.
Men han hadde et problem med mikrofonskrekk. Det var veldig ubehagelig å gå live, og han foretrakk å spille inn alle programmene på forhånd. Det var både tidkrevende og litt juks, så han begynte på grunnfag i medievitskap i stedet, noe som passet bedre:
– Etterkvart skreiv eg både hovudoppgåve og doktorgrad om radiomediet, og då var live-øyeblikket eit viktig tema. På sin eigen rare måte var lokalradioen med å bestemma karrieren min, avslører medieprofessoren overfor lokalradio.no.