Det er det alle snakker om det blir selvsagt et solid fokus på kunstig intelligens under årets lokalradiokonferanse. Henrik Vold fra Institutt for Journalistikk er blant de som deler sine erfaringer, i flere sesjoner.
Utvikling innen kunstig intelligens og maskinlæring skaper nye muligheter – og etiske utfordringer. Henrik Brattli Vold, som er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, kommer til årets konferanse i regi av Norsk lokalradioforbund med følgende beskjed:
– Du slipper nok ikke unna AI uansett, for det kommende året vil det gjennomsyre alle bedrifter og fagfelt. Det sier Brattli Vold. ( Kunstig Intelligens forkortes ofte til KI, men mange bruker AI, som står Artificial Intelligence. )
I tillegg til at radiofolk vil komme borti kunstig intelligens som arbeidsverktøy, vil det også være noe man snakker om på lufta, tror eksperten:
– Og når alle tar i bruk helt ny teknologi med stort potensial for feilbruk og mulig uheldige konsekvenser, vil det også være mer enn nok å fortelle om i sendingene. Det gjelder uansett om du jobber i Os eller Oslo, og om du jobber riks, regionalt eller lokalt, sier IJ-medarbeideren og fortsetter:
– Dere bør også lære å ta i bruk teknologien og finne ut av hvor rammene ligger. Det er enorme muligheter i disse verktøyene for alt kreativt arbeid, ikke minst for oss journalister.
Henrik Brattli Vold kan du møte flere ganger under årets lokalradiokonferanse. Allerede første dag, Torsdag 14. mars holder han sesjonen: Kom i gang med kunstig intelligens i din radiostasjon!
– Jeg tror først og fremst teknologien kan gjøre det lettere å samle inn informasjon og bearbeide den. AI er også et fabelaktig verktøy for å lære seg noe nytt, og det kan gjøre at dere kan oppleve en boost i kreativiteten, for med riktig bruk av AI vil du potensielt kunne ha hjelp fra mange små assistenter som er spesiallaget for deg. Det kan være alt fra hjelp med idédrodling, strukturering av manus og vasking av språk til nye måter å finne og behandle informasjon, sier Brattli Vold og mener at AI (KI) kan gjøre oss radiofolk veldig mye bedre i jobben:
– I tillegg kan verktøyene grovklippe intervjuene deres på en enklere måte, så dere potensielt kan få mer tid til det dere egentlig selv finner givende. Jeg vil anta de fleste av dere ikke startet i radio for å gjøre kjedelige rutineoppgaver?
Fagmedarbeideren fra Institutt for Journalistikk leder også en Workshop på konferansen på Fornebu: Slik kan kunstig intelligens effektivisere din arbeidshverdag. I denne sesjonen lærer du tankegangen som hjelper deg å få mest mulig ut av KI, og du får med deg noen sentrale «prompts» som kan gi deg superkrefter i jobben. For å delta i denne sesjonen, bør du ha brukerkonto hos OpenAI, slik at du minst har tilgang til GPT 3.5. Eksemplene som brukes stammer fra GPT-4.
Brattli Vold kommer med mange optimistiske spådommer om kunstig intelligens, men han er også klar over at den nye teknologien har flere sider, ikke minst for mediene:
– Mange nyhetsorganisasjoner frykter at chatbotenes svar kan erstatte trafikk til deres nettsteder, og at det vil koste trafikk, både på kort og lang sikt. En annen mulighet er at det blir så mye desinformasjon der ute at folk flokker til de seriøse nyhetsformidlerne. Jeg tror vi vil oppleve begge deler, men det er umulig å si hvordan medielandskapet vil se ut de nærmeste årene, sier han.