Tilhørere under landskonferansen 2017
Landskonferansen 2017

Hva skjer med de ledige FM-frekvensene

Det skjer ikke så mye med FM-båndet foreløpig. Det fortalte sjefingeniør Tore Lunestad i Nkom på landskonferansen til Norsk Lokalradioforbund. Men, svenskene er på hugget. 

Rikskanalene slår av sine FM-sendere i løpet av 2017 og dermed blir det mange ledige frekvensressurser i Norge. Lokalradioene har konsesjon for å fortsatt sende på FM til 2022. Blant annet har NRK nesten 1200 sendere og Radio Norge nesten 700. Alle disse og noen til blir ledige frekvenser.

Nkom kommer til å utrede hva de ledige frekvensene til NRK, P4 og Radio Norge faktisk kan brukes til. Det eksisterer mange idèer og forslag, men ingen ting er bestemt, fortalte Lunestad.

Av forslagene han ramset opp er blant annet å bruke FM til samband og internett. Han nevnte også maritimt bruk, f.eks maritimt bredbånd, flysikring og radioamatører.

Trådløst utstyr bruker allerede FM-båndet og vil fortsette med det. Dette utstyret kan bare sende noen meter og har max tillatt styrke på 50 nanoWatt.

Lokalradio står også på listen til NKom, når det gjelder mulig bruk av FM etter 2022, men Lunestad påpekte at de sålangt har regnet med at lokalradio forsvinner fra FM etter det.

Lokalradioene trenger sine FM-frekvenser, kom nærmest unisont fra salen, da Lunestad snakket om frekvensbruken.

Når det gjelder spørsmålet om når FM-båndet blir ledig, var Lunestad klar på at helt ledig blir ikke FM før også nabolandene slår av sine FM-sendere. Men, så langt er det ingen konkrete planer om det i våre naboland.

Svenskene har allerede sagt fra at de nå ønsker mer frekvensressurser. Flere stasjoner i Sverige har søkt Norge om å få øke effekten på sine sendere på frekvenser som har vært i konflikt med sendere i Norge. Sverige planlegger også å opprette flere nye frekvenser på FM i de nærmeste årene.

Det foreligger altsåingen planer om hva FM-nettet skal brukes til og det er ikke noe preserende behov for å bruke båndet, mente Lunestad.

I overgangsperioden kan FM brukes til blant annettest-formål, til midlertidige tillatelser og  nye og regionale /nasjonale tjenester.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Nå har jo bla. Nrk og flere reklamert med at vi ikke trenger å skifte ut den gamle FM radioen i forb. med radiodigitaliseringen. Dette fordi det kan brukes et Dab+ adapter som inneholder en liten FM sender som gjør at vi fortsatt til en viss grad kan bruke radioene våre. Da kan man jo ikke etterpå når folk har skaffet seg disse adapterne begynne å bruke FM båndet til helt andre ting enn FM radio. FM båndet må være avsatt kun til radio, også i fremtiden. Hvis ikke har jo det Norske folk igjen blitt lurt. I forb. med digitaliseringen ble vi servert løgn etter løgn om hvor bra det skulle bli med digitalradio. Folks opplevelser viser at det stikk motsatte har skjedd. Lydkvaliteten er redusert fra god FM lyd til dårlig Mp3 lyd. Målinger viser også at strømforbruket til batteri-dab+ radioer er og blir en katastrofe også for all ettertid. Vi snakker om 10-30 ganger mere batteriforbruk i en Dab+ radio enn en god FM radio, noe som det er gjort omfattende målinger på. Dette er det vi og våre etterkommere må leve med for all ettertid. Jeg mener at FM båndet må være avsatt kun til FM radio. ikke noe annet. Lokalradioene må også kunne fortsette på FM båndet for all ettertid.