Terje Lundbergh på landskonferansen 2017
Landskonferansen 2017

Hvordan bli en bedre programleder

– Hva er spesiellt med meg. Det er viktig å vite for å bli en god programleder. Det kom fram da programledertrener Terje Lindberg gjestet landskonferansen til Norsk lokalradioforbund

Det er viktig å ha mulighet til å ta sats i studio, var en av tipsene Lindberg kom med og siktet til arbeidsstillingen. Han hadde sett mange lokalradiofolk som sitter dårlig i studio og anbefaler heller å stå og i hvert fall sjekke arbeidsstillingen.

Kontakten med mikrofonen er viktig. Han mener at det for eksempel kan fungere fint å få gjesten inn i et studio mens man prater, slik at lytteren føler at de får være med på alt som skjer.

Det aller viktigste for programlederen er en muskel som ligger under ribbeveggen. Her ligger grunnlaget for stemmen, mente Lindberg, som er kreativ leder i Company Stories, et firma som tilbyr kommunikasjonstrening for næringslivet og andre.

Det er få som varmer opp stemmen før man begynner sending, forteller programledertreneren. Han har forståelse for at en programleder har mye annet å gjøre, men mener at stemmearbeid er undervurdert. Han kom  også med konkrete øvelser for radiofolk.

Når man snakker om stemmen snakker man nesten om personligheten til folk, sa Lindberg.

Pauser er også en måte å kommunisere på. Når man har god pausering vil man også lage god radio. En pustepause kan skape god dynamikk. Man kan for eksempel ha en solid pause før man skal si noe viktig, mente programledertreneren.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar