Medieforsker Lars Nyre på Landskonferansen 2017
Landskonferansen 2017

Norsk radio må reddes

Vi må redde radiokulturen fra både FM og DAB. Det mener medieforsker Lars Nyre ved Universitetet i Bergen

– Radio på internett og smarttelefon har et enormt ubrukt innovasjonspotensial. Dette kan også brukes av lokalradioer. Det var budskapet til Nyre under landskonferansen til Norsk lokalradioforbund.

Internett er er en tovegsplattform som kan brukes til allslags lydprogram i alle tenkelige brukersituasjoner, sier Nyre

Han kjeftet på radiobransjen som lite innovativ og medieforskeren påpeker at DAB-debatten har overskygget innovasjon.

DAB-radio er et envegsmedium som kommer til å få lave lyttertall, særlig blant de unge. Den inneholder det samme som på FM og har ikke kobling til internett.

Det er bra ting som inneholdes på FM, så det er ikke bare håpløst, men det er ikke noe rom for utvikling, mente Nyre.

– DAB er gunstig for den etablerte kvalitetsjournalistiken, sa Nyre.

Internett derimot har høye brukertall, særlig blant yngre, men også blant eldre. De aller fleste har smarttelefon og bruker den hyppig.

Podkasting er interessant, fordi det er etablert innovasjon innenfor radiokulturen, mener Nyre og viste til at det finnes hundrevis av ulike podcaster både NRK, kommersielle aktører og amatører.

Han viste også til nye applikasjoner som capsule.fm, som har stemmer laget av datamaskiner som endre innholdet i forhold til hvor du befinner deg og hvem som hører på, med musikk fra f.eks din egen Spotify-radio.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar