Medieforsker Lars Nyre har klare tanker om hvordan radio bør planlegge for fremtiden for å unngå å miste lyttere. (Foto: Nils Wendelbo Nyre)
Landskonferansen 2017

Slik bør lokalradio ruste seg for fremtiden

I 2017 forlater riksdekkende kanaler FM-plattformen i Norge, og dette er et kritisk øyeblikk for radiomediet. Eldre folk kjøper seg DAB-radio og fortsetter å høre på tradisjonell radio, men yngre folk slutter kanskje helt å lytte til radio, tror Lars Nyre. Nyre er medieprofessor ved Universitet i Bergen, og har i en årrekke hatt radio som sitt hovedfelt. Han kommer til lokalradiokonferansen i Stavanger med klare tanker om hvordan radio må ruste seg for fremtiden.

Nyre gikk trøtt av DAB-debatten allerede tidlig på 2000-tallet, og er i dag hovedsaklig forsker på «nye medium.

– Radioforskingen var veldig ensidig. På alle konferanser i Norge og Europa var det bare DAB på dagsorden, og dette stengte for andre diskusjoner som føltes mer viktige. For eksempel var det lite oppmerksomhet om eksperimentering med internett-radio, utvikling av nye sjangre innen podkasting og dei store endringene i mobil-lytting. Medieforskingen har vært veldig treg med å få disse temaene på dagsorden, sier han.

Nyre frykter at spesielt unge mennesker på sikt slutter å forholde seg til radioen som en fellesnorsk offentlighet.

– Det som skjer nå er et kritisk øyeblikk for radiomediet. Eldre folk vil nok følge lojalt opp, men yngre tilfredsstiller sine mediebehov med internett og smarttelefon.

De unge er en spesielt viktig lyttergruppe fordi atferden deres i stor grad blir videreført også når de blir eldre, mener Nyre.

Han har klare meninger om hvordan lokalradio forberede seg for fremtiden.

— Det trengs radioinnovasjon på bred front. Staten må bygge ut alternative former for allmennkringkasting på mobiltelefon, nettbrett og PC. Disse verktøyene er i motsetning til DAB koplet til internett, og har innebygd GPS, mikrofon, kamera og andre sensorer. Innovasjon Norge må stimulere til etablering av små, nye produksjonsfirma som bruker den nevnte plattformen. Det må foregå gründervirksomhet innen alle former for lyd-kommunikasjon, for eksempel podkasting, kunstig tale og innholdsproduksjon. Nye støtteordninger må etableres, og det haster, i følge Nyre.

Professor Lars Nyre møter du på landskonferansen i Stavanger, med foredraget “Norsk radio må reddes, men hvordan?”, lørdag 22. april klokken 12.10

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar