Bergen er byen når det gjelder lokalradio de neste dagene når lokalradiobransjen avholder sin årlige Landskonferanse på Quality Hotel Edvard Grieg. Konferansens hovedtema er fremtiden for lokalradio og radiobransjen.
Det var statssekretær i Kultur- og Likestillingsdepartementet, Erlend Hanstveit, som sto for den offisielle åpningen av årets landskonferanse i regi av Norsk Lokalradioforbund. Han snakket blant annet varmt om lokalradioenes rolle i demokratibygging og den offentlige debatten.
Det er nok en gang deltakerrekord på Landskonferansen, 40 flere deltagere enn i fjor, fortalte styreleder Aslak Skretting i Norsk Lokalradioforbund i sin åpningstale. Det passer bra i et år hvor radio i Norge feirer 100 år, mente Skretting og avslører at det blir stor markering av jubileet senere i år.
Musikkvederlag er noe som mange lokalradioer sliter med og noe forbundet jobber mye med, fortalte Skretting. Han mener at bransjen bremses av de nåværende vederlagsmodellene som er av en annen tid og som gjør at lokalradioene ikke klarer å utvikle mulighetene som digitaliseringen gir. Derfor trenger bransjen en ny avtale, var klar tale fra styrelederen.
Han avslørte at det har vært tøffe forhandlinger med vederlagsbyråene (TONO og Gramo) og Skretting fortalte deltakerne at det brukes både advokat og at det er muligheter for at hele saken havner i retten.
Et litt hyggeligere emne er at mange lokalradioer nå bygger om sine studioer med nytt digitalt utstyr og mange får hjelp til oppgraderingen av Norsk Lokalradioforbund. Dessuten går radiobingoen bra i mange lokalradioer, var et par av emnene Skretting kom innpå.
Vi trenger et mangfold av norske medier og i dette bildet er lokalradio viktig, sa styrelederen. Lokalradio bidrar med lokalt innhold i mange områder og det er en rekke lokalradioer som sender innhold for minoriteter som ikke er mulig å finne på andre plattformer.
Dessuten tok Skretting opp spørsmålet om mediestøtte, noe han mener det er viktig å få innført for å sikre fremtiden for lokalradioene. Det er i dag bare aviser og nettsteder som får «pressestøtte». Lokalradio får ingen slik støtte selv om mange produserer redaksjonelt innhold.