Styreleder Svein Larsen på landsmøtet 2016
Landsmøtet 2016

DAB en mulighet for lokalradio

Slukkingen av rikskanalenes FM-sendere neste år kan vise seg å bli en mulighet for lokalradio. Det sa styreleder Svein Larsen under innledningen av landsmøtet i Norsk Lokalradioforbund.

– Det er mye som tyder på at overgangen fra FM til DAB ikke kommer til å gå så smertefritt som riksaktørene har trodd, sa Larsen. Han påpekte at det er over 2 millioner biler som må skifte ut sine bilradioer.

– Det kommer ikke til så skje, sa Larsen og mente man skulle være heldig hvis halvparten ble skiftet ut i løpet av neste år. Dette gir lokalradioene som blir igjen på FM en mulighet til å få nye lyttere, mente han.

Larsen har blitt trukket fram som en DAB-motstander, men det er helt feil sa han fra talerstolen på landsmøtet. DAB er kommet for å bli og det må vi ta hensyn til, selv om det er en stor utfordring for mange lokalradioer, sa Larsen, som selv tror at fremtidens distribusjon vil bli internett-basert.

Han nevnte også at lokalradioene nå ønsker å reforhandle avtalen med rettighetsorganisasjonene Tono og Gramo.

– Det er ikke det at vi ikke vil betale, påpekte Larsen. Men, han mener at det er viktig med prinsipp å betale etter evne og at lokalradioene derfor betaler for mye.

Den store utfordringen i årene som kommer vil være økonomien til lokalradioene, mener Larsen.

– Da må myndighetene vise en større forståelse for lokalradioene, sa Larsen. Han krever at ledige fm-ressurser gjøres tilgjengelig for både nye og eksisterende aktører. – Dette er en ubenyttet samfunssressurs, sa Larsen og mente at det ikke var noen grunner til å la være å dele ut ledige frekvenser på FM.

Øystein Mathisen, Bodø Ap på landsmøte 2016
Øystein Mathisen, Bodø Ap på landsmøte 2016

Landsmøtedelegatene ble ønsket velkommen til Bodø av lokalpolitiker Øystein Mathisen fra Arbeiderpartiet, som fortalte om sin egen erfaring med studentradioen i programmet Fredagspils, som var særdeles politisk ukorrekt.

FØLG LANDSMØTET PÅ LOKALRADIO.NO OG SOSIALE MEDIER

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar