Hans Petter Nygaard Hansen på landsmøtet 2016
Landsmøtet 2016

– DAB er ikke redningen for radio

 – Det er farlig å bestemme seg for hvilken teknologi som er best. Det sa kommuikasjonsrådgiver Hans Petter Nygaard Hansen under et foredrag på landsmøtet til Norsk Lokalradioforbund i Bodø. 

Han har ingen tro på at man kan tvinge gjennom en overgang fra FM til DAB, og få folk til å slutte å bruke IP-teknologi. Han har derimot mye større tro på nettradio eller via apper.

Hvis man skal se hvordan medievaner blir i fremtiden, bør man se nærmere på hvordan de unge konsumerer media, mener Nygaard Hansen. De unge konsumerer video og tv over nett og som oftest on demand.

Hvordan de konsumerer er også viktig, mener Nygaard Hansen. Det er mobilen som brukes og her har DAB et stort problem, sier han. Det er bare en eneste mobil som tilbyr DAB i dag.

Lydhøre tilhørere på landsmøte 2016
Lydhøre tilhørere på landsmøte 2016

Nygaard Hansen tegnet et bilde av en fremtid der alt er koblet til internett, the internet of things. I tillegg vil man snart ha mye raskere og mye mer stabile internettforbindelser, som 5G. Kanskje vil vi etter hvert få mobilen koblet rett inn i hjernen, foreslo Nygaard Hansen til mild latter fra salen.

Barn er helt koblet fra når det gjelder radio. Hvis de hører en fin sang på radioen, forventer de å få høre den om igjen. Det er svært vanskelig å forklare til en tiåring, sier Nygaard Hansen.

Han har også tro på podcast, men Norge ligger fortsatt langt etter. I Sverige og USA kan produsentene tjene gode penger på podcasting. Alt er i ferd med å gå over til “når jeg vil høre det”.

Lokalradio har en fordel i forhold til den digitale fremtiden fordi man allerede har et begrenset markeds-segment, altså det lokale. Dette kan bli en viktig fordel i fremtiden, mener Nygaard Hansen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar