Eivind Engberg forklarer om DAB på landsmøtet 2016
Landsmøtet 2016

DAB i fokus for lokalradioene

Mange lokalradioer satser nå på DAB. Det var tydelig under landsmøtet i Norsk lokalradioforbund i Bodø i dag. Flere sesjoner handlet om DAB, både for begynnere og viderekomne.

Leder i Teknisk utvalg, Eivind Engberg, holdt et kreativ foredrag for å forklare DAB-teknologien til nybegynnere.

Han forklarte blant annet at man trenger en noe større effekt på en DAB-sender enn en FM-sender for å få samme dekningsgrad, fordi FM sender på lavere frekvens. To sendere kan hjelpe godt på å forsterke dekningen.

Han fortalte også at NRK sliter med sin regioninndeling, fordi apparatene forstår ikke at de har kommet til en annen region og vil dermed ikke virke.

Lars-Peder Lundgren, Paneda på landsmøtet 2016

 

En som må sies å ha svært lang erfaring med DAB, er Lars-Peder Lundgren fra Paneda, som har drevet med installasjon av DAB-sendere siden 1997 og har gjort dette i 45 land.

Han mente at den viktigste forskjellen mellom FM og DAB er at DAB gir plass til langt flere kanaler. På en multiplex kan man få plass til 18 kanaler (avhengig av bitrate) , slik at man kan spare opptil 17 sendere, linjer og annet utstyr til FM.

Paneda har utviklet et nytt DAB Head-End System. Målet har vært å utvikle et så kostnadseffektivt og kompakt system som mulig, spesialtilpasset for lokalradio. Det skal være enkelt, i prinisippet bare en boks, forteller Lundgren.

De har også utviklet et system for de som ikke vil gjøre det selv, som er basert på at man har alt i skyen, DAB in the cloud. Dermed trenger ikke lokalradioene selv ha kompetanse på DAB-utbygging.

Dermed kan lokalradioen fokusere på det de kan best, nemlig innhold, mener Lundgren.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar