Linda Andersen, Medietilsynet på landsmøtet 2016
Landsmøtet 2016

Får forlenget konsesjon i fem år

De fleste lokalradioene får automatisk fornyet konsesjon på FM for fem år. Det fortalte seniorrådgiver Linda Andersen på landsmøtet i Norsk Lokalradioforbund. 

Det er for tiden en høring om endringer i kringkastingsforskriften om lokalradio, som Andersen redegjorde for på landsmøtet. Der vil alle lokalradioer som ikke sender i storbyene automatisk få fornyet konsesjonen fra 1. januar 2017 til 31.12.2021.

Endringene vil bety at innholdskravene for lokalradioer utenfor storbyene bortfaller og det skal ikke lenger være inntektsbegrensninger for nisjeradio. Det vil heller ikke lenger være krav om å bruke konsesjonen selv, altså vil det være fritt fram for samsendinger.

– Det er ikke tatt noen stilling til hva som skjer med FM-nettet etter 2021, fortalte Andersen. Det er dermed teoretisk mulig at fm-konsesjonene blir ytterligere forlenget.

For lokalradio i storbyene blir det store forandringer. De største kommersielle lokalradioene i Oslo, Bergen; Stavanger og Trondheim med omegn får ikke fornyet sine konsesjoner lenger enn slukkeplanen tilsier, mens nisjeradioene får fortsette å sende.

Nisjeradioene i storbyene vil imidlertid ikke få lov til å sende sammen med andre aktører og inntektsbegrensningen vil bli videreført. Konsesjonene vil bli forelenget til samme dato som rikskanalene skal slukkes.

Det blir mulig å søke på ledige konsesjoner også etter 2017. Det blir løpende behandling slik som i dag, dersom en konsesjonær leverer inn sin konsesjon. Men siden det ikke lenger er noen innholdskrav vil det bli avgjort ved loddtrekning dersom det er flere enn en søker.

Sendetidsfordelingen vil bli liggende fast, det vil si den sendetiden man har i dag vil fortsette neste år. Det er kun ledig sendetid som vil bli fordelt.

Høringsfristen for endringene i forskriften er 18. april.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar