Det var tydelig at det er mye usikkerhet rundt tilskuddsordningen til lokalkringkasting, som nå er forandret til tilskudd til lokale lyd og bildemedier.
Områdedirektør Tor Erik Engebretsen fra Medietilsynet gjorde et godt forsøk på å forklare den nye tilskuddsordningen som angår lokalradioene. Det haglet likevel med spørsmål fra salen, og det var tydelig at dette er noe som angår mange lokalradioer og også forbundet selv.
Den nye ordningen medfører at omlag halvpartene av tilskuddspotten på 13,7 millioner kroner skal gå til digitalisering av lokalradio. Disse pengene skal ikke nødvendigvis gå til DAB, men kan også gå til nettradio, forklarte Engebretsen.
Det er også en annen viktig endring som skyldes EØS-regelverket og det betyr at en aktør kan bare motta maksimalt 200 000 euro i løpet av en treårs periode. Dette er grensen for såkalt minimal støtte.
Skulle man hatt et større tak måtte man notfisert ESA, noe som er gjort i mange andre lignende ordninger, men Kulturdepartementet har valgt å ikke notifisere denne ordningen, forklarte Engebretsen, uten at han visste hvorfor.
Dette får blant annet konsekvenser for Norsk Lokalradioforbund, som tidligere har fått mer i støtte enn det som vil tilsvare EU-grensen. Det kan også bli vanskelig for de som skal bygge ut DAB-nett, som altså maksimalt kan få noe under 2 millioner norske kroner i løpet av 3 år.
Når det gjelder auksjonsrunde 2 for lokal DAB, som nå er under utlysning, er det mulig å søke om tilskudds-støtte selv om man ikke har fått konsesjon enda. Man kan sende inn en søknad med forbehold om at man får konsesjon, forklarte Engebretsen, som selvsagt vil sjekke hvordan auksjonsrunden går.
Det ble også stilt spørsmål ved tilskuddene til lokal-TV, der det nå er svært få aktører igjen. I fjor fikk de over 4 millioner kroner, men Engebretsen kunne ikke svare på om de ville få mindre i år. Han kunne dog fortelle at tilskuddsmidler de har gitt til lokal-TV som er gått konkurs må anses som tapt.