Landsmøtet 2018

Ikke alltid lett å være journalist i lokale medier

Det kan være en konflikt mellom det menneskelige og det journalistiske for en lokal journalist Det tok Hege Lamark, dosent i journalistikk ved Nord Universitet, opp på landsmøtet.

Hun fortalte om en lokal journalist som skulle skrive om en dødsulykke med en snøscooter. Faktum var at kjøringen var ulovlig, men når dette kom i avisa ble det svært dårlig mottatt i lokalsamfunnet, og journalisten ble etter det svært dårlig likt hos de han skulle lage aviser for.

– Det er viktig å forstå de lokale holdningene når man jobber lokalt, sa Lamark. Det var ikke noe journalistisk galt i oppslaget, men menneskelig ble det likevel galt.

– Du må være et godt etisk menneske for å bli en god journalist, mente Lamark. Hun hadde ikke noe fasitsvar på hva man skal gjøre i en sånn situasjon, men mente det er viktig å tenke gjennom problemstillingen.

Lokal journalistikk får altfor lite oppmerksomhet, sa Lamark på landsmøtet. Hun mener det er et problem at det også forskes for lite på det som skjer i lokale medier.

Det forskes nærmest ingenting på lokalradio. Hun fortalte om en nylig bok om norske medier på over 600 sider, der lokalradio er nevnt på to sider, og det handler mest om oppstarten på 80-tallet.

Nå vil Lamark inkludere lokalradio i sitt forskningsprosjekt, som går på om journalistene er spikret til sine arbeidsbenker eller om de faktisk er ute i lokalmiljøet.

Det er også et demokratisk problem når lokale medier forsvinner, mener dosenten, og hadde et eksempel på en middels stor by i Wales, der lokalavisa ble lagt ned. Når den nye innfartsveien til byen skulle utvikles var det ingen som skrev om det og debatten ble preget av rykter og mistilit.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar