Knut-Arne Futsæter fra Kantar på Norsk Lokalradioforbunds landsmøte 2020
Landsmøtet 2020

Korona har påvirket lokalradio

Koronapandemien hadde stor innvirkning på folks mediebruk. Det fortalte Knut-Arne Futsæter i Kantar Media under landsmøtet i Norsk lokalradioforbund i dag.

– Ingen hendelse de siste årene har påvirket mediebruken så mye som koronapandemien, sa Futsæter da landsmøtet i NLR startet i dag.

Han kunne også fortelle at 19% av Norges befolkning har smarthøytalere, i løpet av året regner man at dette kommer opp i 25%. Det viktigste bruksområdet for smarthøytaler er å lytte på radio, sa Futsæter og mente at radiobransjen bør være oppmerksom på dette fenomenet.

Men, den store fremgangen ser man på podkast, og han regner med at mot slutten av året vil 2021 vil 20% av den norske befolkningen høre på podkast daglig.

Når det gjelder lineær lytting har lokalradioene tapt litt i 2020. Den daglige oppslutningen har gått noe ned. Futsæter koblet dette blant annet sammen med at færre har kjørt bil til og fra jobb på grunn av koronapandemien.

Det er først og fremst de største lokalradioene som har tapt lyttere, mens bildet er mer variert blant de små lokalradioene. Han viste også til tall som tyder på at stadig færre hører lokalradio på FM, mens flere hører lokalradio på DAB.

Radio generellt har holdt seg stabil fra 2019 til 2020.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.