Lokalradioene i Innlandet (LIAS) har i sine områder flere lyttere enn P4. Ansvarlig redaktør Bjørn-Martin Brandett fortalte på årets lokalradiokonferanse resten av bransjen litt om hemmeligheten bak suksessen.
Lokalradioene i Innlandet har sju hovedkanaler som sender både på FM og DAB og utgjør lokale versjoner for forskjellige deler av fylket. Samlet har LIAS rundt 100 000 lyttere ukentlig. Lyttertallene går litt nedover som for mange andre radiostasjoner, men Brandett mener at de klarer seg noenlunde godt.
Profilen er både superlokale, regionale og nasjonale. Morgensendingen er den desidert mest lokale, og har lokale innslag i hvert område. Så er resten av dagen bygd opp av noe felles innhold og noe regionalt innhold.
LIAS har lokale nyheter og værmelding, men også nasjonale nyheter. Soning handler like mye å sone vekk innhold som inn. Noen programmer går felles med lokal værmelding og en lokal spons for eksempel. På grunn av soningen sendes det ikke live, men de kan gå direkte hvis de ønsker.
LIAS har åtte heltidsansatte redaksjonelle årsverk, i tillegg drar de veksler på ressurser i Radio Metro og flere som leverer stoff på frilansbasis. De har også ressurser i nettavis i Solør, isolør.
De har sjelden redaksjonsmøter, men en tydelig fordeling i hvem som gjør hva. Det er fylkesnyheter hver time som går utover hele dagen. Brandett mener at det er feil av NRK Distrikt å kutte ut lokalnyheter midt på dagen.
De har utviklet sitt eget arbeidsverktøy der de kan fordele sakene slik at de blir relevante for det lokale området. Det kostet litt penger, men de fikk støtte til å utvikle det fra Medietiilsynet.
Når det gjelder innhold så går de sjelden inn i tunge alvorlige saker, det har de ikke ressurser til, Men, de reiser gjerne ut på saker som skjer når det er mulig. Det gjentar også innholdet flere ganger både morgen og ettermiddag. Det er fordi lyttetiden er kortere enn sendingene.
LIAS var på pletten under ekstremværet Hans i 2023, med direkte reportere på utsatte steder.