I dagens raske mediebilde er det essensielt å vite hva som er lovlig å bruke. Hvor mye kan du sitere, og hva kan du bruke fra nettet? Dette kan seniorrådgiver Arne Jensen i Norsk Redaktørforening fortelle deg mer om under lokalradiokonferansen i Bergen.
I vår digitale verden er det lett å kopiere og republisere materiale andre har laget. Nyhetsbildet endres raskt, og det gjelder å være oppdatert. Da er det fristende å trekke veksler på andre medier, og gjør vi det så må vi vite at vi gjør det riktig.
– Alle nyhetsmedier står jo litt i spagat når det kommer til opphavsrett. På den ene siden ønsker vi å beskytte vårt eget stoff og våre egne produksjoner mot urettmessig utnyttelse. På den andre siden ønsker vi å bruke andres åndsverk i vår egen nyhetsproduksjon. Lovverket forsøker å balansere disse hensynene mot hverandre, slik at det blir fornuftig og rimelig ut fra begge hensyn, forteller Arne Jensen.
Han kommer til årets konferanse i regi av Norsk Lokalradioforbund i sesjonen «Klipp, lim og lån i en digital verden» fredag 28. mars kl. 12.45.
Jensen har praktisk journalist- og redaktør-bakgrunn fra fire ulike lokalaviser, og har derigjennom også hatt litt med ulike nærradioer å gjøre. De siste drøyt 20 årene har han jobbet i Norsk Redaktørforening og gjennom det også vært rådgiver for mange redaktører, også i opphavsrettslige spørsmål. Han avslører at han også har vært på lufta på lokalradio:
– Det er ikke mye, men da jeg jobbet som journalist i Dalane Tidende i Egersund hadde vi en periode en fast nyhetssending i nærradioen Radio Aktiv, hver fredag, hvor vi oppsummerte nyhetsuken i distriktet. Det var artig!
I løpet av hans foredrag får du blant annet vite mer om hvem som har rettighetene til journalistiske produksjoner, og kan innhold fritt gjenbrukes uten samtykke? De som blir med på denne sesjonen kan regne med å bli kjent med de viktigste reglene for opphavsrett, kildebruk og sitatrett!
– Jeg håper de sitter igjen litt tryggere på hva som er lov og hva som ikke er lov og dermed bedre i stand til å gjøre riktige vurderinger når de står overfor konkrete vurderinger av opphavs-spørsmål, avslutter Jensen.
For ordens skyld, siden vi snakker om det, deler av denne teksten er hentet fra en epost fra Arne Jensen og andre deler er hentet fra radiokonferanse.no. Foto: Heiko Junge, NTB.