Radio Domen i 2016 - Foto: Radio Domen / Facebook
Mediepolitikk

Uttalelse: Mediestøtten fremstår som diskriminerende

– Dagens pressestøtte fremstår som diskriminerende og skaper ulikheter og splittelser i et lite lokalsamfunn. Det skriver Radio Domen i en høringsuttalelse.

Medietilsynet har denne vinteren bedt om innspill både om NRKs rolle i mangfoldet og om mediestøtten. Lokalradioen i Vardø er blant de som mener det nå er på tide å forandre mediestøtten:

– Støtteordningen er klart usolidarisk og viser manglende evne til å fordele felleskapets midler etter solidarisk. Mediestøtten fremstår i dag som et klasseskille mellom medieselskaper i Norge, står det i høringsuttalelsen fra Radio Domen.

Lokalradioen påpeker at det er ingen kommersiell driftsmulighet i Vardø, slik at man er helt avhengig av offentlig støtte for å opprettholde lokale mediekanaler for Vardø.

– Den teknologiske endringen tilsier også at mediestøtten for mindre områder må endres eller etableres i en ny ordning – Støtte til redaksjonelle medier. En slik støtteordning innebærer at alle redaksjonelle medier står likt i et lite samfunn som Vardø. Det sikrer at både lokalavisen og lokalradioen kan stå sammen for å formidle informasjon til et lite tettsted som Vardø, heter det i uttalelsen.

Radio Domen påpeker at dagens mediestøtteordninger for aviser; produksjonstilskuddet, tar ikke hensyn til at flere bruker både lyd og bilde til formidling av informasjon. Den er i stor grad basert på at menneskene leser selve papiravisen – og er knyttet til krav om brukerbetaling.

– Vi mener mediestøtten/produksjonsstøtten bør prioritere journalistisk arbeid fremfor å være en støtte tilpasset antallet abonnenter man til enhver tid har. Lokalradio har ingen abonnenter og betalingsmodell som avisene har. Dagens mediestøtte blir dermed «låst» til medier som er brukerbetalt. Det gjør at den treffer feil og diskvalifiserer lokalradio, mener Radio Domen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.