Seks nye lokalaviser får produksjonstilskudd når Medietilsynet nå fordeler årets bevilgning på drøyt 424 millioner kroner. Som vanlig får lokalradio ingenting.
For noen år siden ble det foreslått en ordning som ligner på pressestøtte for redaksjonell virksomhet i lokalradio, men dette ble lagt vekk igjen til tross for at mange lokalradioer utfører redaksjonell virksomhet på nivå med nett- og papirmedier. For lokalaviser og nummer2-aviser øker støtten for hvert år:
– Produksjonstilskuddet skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet. Tilskuddet skal fremme uavhengig journalistikk, karakterisert av høy kvalitet, særlig i nyhets- og aktualitetsmedier i markeder som er for små til å være bærekraftige, eller som er alternativer til de ledende nyhetsmediene i de ulike mediemarkedene. Det skriver Medietilsynet i en pressemelding.
– Denne støtteordningen er viktig for det samlede mediemangfoldet, både nasjonalt og lokalt, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I alt 162 aviser får produksjonstilskudd i år. Av 16 nye publikasjoner som søkte om støtte, får seks aviser tilskudd. Alle disse er lokalaviser: Oppegård avis, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Grimstad Adresse-Tidende, Stjørdalsnytt og Frøya.
Klassekampen får mest i støtte i år. Avisen får også den største økningen, og får 45 millioner kroner, mot 40 millioner kroner i 2023. Økningen skyldes at taket for hvor mye en avis kan motta i støtte er prisjustert og økt til 45 millioner kroner. Dette skjer for å unngå en gradvis og utilsiktet reduksjon i støttetaket.
Bergensavisen får den største reduksjonen i tilskudd sammenlignet med fjoråret. Avisen får 27,4 millioner kroner i tilskudd i år, mot 29,2 millioner kroner i 2023. Bergensavisen får lavere tilskudd etter beregningsreglene i ny forskrift.
Til sammenligning er det satt av totalt 23,85 millioner kroner på post 74 i budsjettforslaget fra Kultur- og likestillingsdepartementet for 2025. Dette gjelder tilskudd til lokale lyd- og bildemedier.