Trond Giske (Foto: Arbeiderpartiet)
Mediepolitikk

Ap er skeptisk til FM-forlengelse

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Trond Giske er skeptisk til forslaget fra Senterpartiet, som vil la lokalradio fortsette på FM fram til 2031. 

Det er litt dårlige nyheter for alle lokalradiofolk som nå håper på fortsatt liv på FM også etter 31.12.2021 når dagens konsesjoner løper ut. Saken er oppdatert 

Stortingsrepresentant for Sp, Åslaug Sem-Jacobsen presenterte i går et forslag for Stortinget om å be regjeringen utvide konsesjonsperioden for lokalradio på FM i 10 år, fram til 2031.

Arbeiderpartiet varsler at de er skeptiske til forslaget og begrunner det med at man ikke kan ha dobbel distribusjon av radio i mange år.

– Litt av hensikten med digitaliseringen av radio var å samle alt på én plattform, eller én teknologi. Å kjøre dobbel teknologi i nærmest ubegrenset tid, ser jeg ikke som hensiktsmessig. Før eller siden må jo teknologiskiftet føre til at man samles på en plattform, sier Trond Giske, som er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, til Dagens Næringsliv.

Nå er det ikke nødvendigvis det siste partiet sier om saken, for det går fram av uttalelsen fra Giske at han mener dette er feil tidspunkt å vurdere saken, ettersom regjeringen snart skal legge fram sin lenge varslede mediemelding.

Det er ingen partier som har sagt et klart nei til forslaget fra Sp, snarere tvert imot er det mye som tyder på at det har mulighet til å gå gjennom i Stortinget.

Frp har lenge vært klare på at de vil forlenge perioden lokalradio kan være på FM, mens Høyre ser ut til å være positive til idèen.

Tage Pettersen i Høyre sier at hans parti «positivt innstilt til å diskutere» forlengelse. – Vi ser at en del lokalradioer står overfor store utfordringer knyttet til investeringer og omleggingen til dab frem mot 2021, sier Pettersen til Aftenposten.

Dersom Høyre, Frp og Sp alle stemmer for forslaget vil de ha flertall i Stortingssalen.

Krf derimot vil ikke snakke om saken, melder dn.no. Ifølge Geir Jørgen Bekkevold har fm-spørsmålet foreløpig ikke vært oppe i KrFs stortingsgruppe.

Miljøpartiet De Grønne har tidligere tatt til ordet for å slå på FM igjen.

OPPDATERT: Trond Giske mente at han var litt misforstått i saken og er ikke så negativ til lokalradio som det kunne tolkes som. Han er dog fortsatt opptatt av at det ikke blir dobbeltdistribusjon i evig tid, forteller han til et medlem av Norsk Lokalradioforbund som lokalradio.no har snakket med. Så fortsatt uklart hva Ap faktisk kommer til gjøre med forslaget fra Sp.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Arbeiderpartiet var med på å ødelegge de riksdekkende kanaler.

  Dermed mistet disse 60% av sine lyttere.
  Mange hører kun på lokalradio.

  Jeg er en av de som ikke har lokalradio innen rekkevidde.
  DAB blir jeg aldri å kjøpe, kanskje nettradio men da lytter jeg til utenlandske musikkanaler.

  Arbeiderpartiet vil da hevne seg på de som sa farvel til NRK og de andre riksdekkende kanaler ved å ta fra dem lokalradio på FM.
  Dette bør de ikke få gjøre ustraffet.

 • Dobbeldstrubisjon?

  Legg ned den derre DABen da, så gjeninnfører vi FM.

 • Giske må være klar over at lokalradioene eier og drifter sine egne FM sendere.En politiker som ikke setter seg inn i saken er ikke en riktig folkevalgt.Så jo Grande sto å leste rett fra et manuskript også sist debatten var.