Åslaug Sem-Jacobsen (Foto: Senterpartiet)
Mediepolitikk

Åslaug står på for lokalradioene

Hvis Senterpartiet får det som de vil blir det mye å høre på, på FM-båndet i fremtiden. Vi har snakket med Åslaug Sem-Jacobsen, som har frontet forslaget om å gjenåpne FM. Hun blir hyllet som en helt av flere i lokalradio.

– I sommer når jeg da reagerte på de veldig lave lyttertallene, det gjorde omtrent fysisk vondt å se at P3 var nede på 3,3 %, det sier stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen. Hun skal torsdag i ilden på Stortinget, som skal behandle en interpellasjon fra Senterpartiet som omhandler gjenåpning av FM.

Hun forteller at det var mye fokus på beredskap generellt på den tiden i sommer fra blant annet forsvarsfolk og hun mente at en gjenåpning av P1 på FM kunne forbedre beredskapen.

– Det var flere andre i partiet som også engasjerte seg og det har vært mye engasjement blant folk om saken, forteller den relativt ferske stortingsrepresentanten ( hun kom inn i 2017 ). Hun har fått tilbakemeldinger både fra de som er for og imot DAB.

Det er verdt å få med seg at Åslaug Sem-Jacobsen er stortingsrepresentant for Telemark og Senterpartiet, men hun har faktisk permisjon fra sin jobb i NRK P3 og har ikke tidligere hatt noe noe særlig imot DAB.

Sem-Jacobsen startet forsåvidt sin karriere i lokalradio, hun hadde sin radiodebut på en folkehøyskole på Frekhaug i 1990, men hun er mer kjent fra radio og TV i NRK. Hun hører selv mye på radio og virker veldig opptatt av radioens fremtid.

Hun var litt skeptisk når hun først hørte om at NRK skulle gå over på DAB, men ble da overbevist om at det kom til å bli bra, med blant annet flere kanaler. Men, nå innser hun at det ikke helt ble som hun trodde det skulle bli.

Hun syntes at det var utmerket slik det var før FM-slukkingen med flere kanaler på DAB, men at hun også kunne høre på FM om hun hadde behov for det. – Men, som pendler så fungerer jo ikke helt DABen for meg, så jeg har kjent på kroppen det mange mennesker signaliserer, forteller Sem-Jacobsen og snakker om at signalene av og til forsvinner underveis på turen.

Hun er også oppgitt over at de som sier fra om dette ikke blir tatt på alvor, men er stolt over at partiet tidligere har prøvd å få utsatt FM-slukkingen, på Stortinger i desember 2016.

Hennes første befatning med DABsaken var et spørsmål fra Aftenposten rundt et hemmeligholdt avtalebrev. Da raste det inn henvendelser fra mange som var skeptisk til prosessen rundt dette.

Det var dog først etter at hun i sommer frontet Senterpartiets forslag om å gjenåpne FM at det virkelig har tatt av med henvendelser.

– Da får jeg også ubehagelige meldinger fra gamle kollegaer, forteller Åslaug, som synes det er rart at hun blir beskyldt for å ødelegge for NRK ved å peke på ting som er problematisk.

Hun forteller at hun får også mye støtte. 80 % av henvendelsene hun får er fra entusiastiske lyttere og ikke minst folk i eget parti.

Hun har stilt flere kritiske spørsmål om DAB og FM-slukking til ansvarlige statsråder og forteller hun er litt oppgitt over at jo flere spørsmål hun stiller jo mer blir hun sittende med nye spørsmål.

Torsdag skal hennes interpellasjon til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren behandles, det konkrete spørsmålet er:

– Vil statsråden foreta en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet for å gjenopprette beredskapen på samme nivå som før FM-slukkingen, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å kompensere for den svekkede beredskapssituasjonen?.

– Jeg mener at mange hadde blitt veldig glade for å få tilbake FM-nettet, blant annet folk som nå ikke hører på radio, sier Sem-Jacobsen, og påpeker at mange andre land har råd til å holde seg med to nett for radiodistribusjon.

Hun er ikke i tvil om at hun mener at lokalradioene bør få lov til å fortsette å sende på FM også etter 2021.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar