Bjørn-Martin Brandett Foto: Solørradioen
Mediepolitikk

Bekymret for kostnadene ved avvikling av FM

 – Jeg frykter at kostnaden knyttet til avvikling av FM vil velte hele virksomheten. Det sier Bjørn-Martin Brandett, som er svært glad for den nye regjeringen varsler lokalradio på FM til 2031. 

I regjeringsplattformen for den nye Ap og Sp-regjeringen står det svart på hvitt at de vil jobbe for at lokalradio skal få fortsette å sende på FM som nå til 2031. Dette blir tatt imot med bortimot unison jubel hos lokalradioene.

Lokalradioene i Innlandet er blant de som har satset store ressurser på å bygge ut sitt lokale DAB-nett i det som tidligere var Oppland og Hedmark fylker. Likevel er daglig leder Bjørn-Martin Brandett bekymret for konsekvensene hvis lokalradioene han driver ikke får fortsette å sende på FM også:

– Jeg frykter at kostnaden knyttet til avvikling av FM vil velte hele virksomheten, og at all investering i DAB vil bli forgjeves, sier Brandett til lokalradio.no.

Lokalradioene i Innlandet har totalt 36 FM-sendere rundt omkring i fylket, og kostnaden med å plukke ned antenner og tilhørende kabling beskrives som voldsom:

– Jeg håper vi aldri kommer dit at en nedmontering er nødvendig, men om vi skulle gjøre det må det på plass en støtteordning for dette også. Vi har ikke økonomi til dette. Ikke nå, og neppe i 2031, sier Brandett.

Han peker på noe som er en mulig hodepine for flere lokalradioer, de fleste har i utgangspunktet lite penger og ressurser til å bruke på det tekniske, fordi mesteparten av inntektene brukes til å lage radio:

– Lokalradioene i Innlandet driver lokal lokalradio, og våre ressurser brukes primært til å lage lokale- og regionale nyheter og reportasjer. Mitt inntrykk er at vi har klart å flytte med oss en del lyttere over på DAB, men vi er fortsatt helt avhengig av å få sende på FM. Senderanleggene står der, og det koster langt mindre å holde disse i drift enn å plukke det ned, avslutter Brandett.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.