Norsk Lokalradioforbund ber Kulturdepartementet om å gå i dialog med Eftas overvåkingsorgan, ESA, for å rette opp problemer med dagens støtteordninger for lokalkringkasting.
Da de nye reglene om støtte til lokalkringkasting ble vedtatt i 2015 kom de samtidig under en EU/EØS-regel, som i praksis betyr at ingen aktører kan få mer enn 200 000 euro i støtte over en treårsperiode.
Dersom noen skal få mer i støtte enn dette må ESA godkjenne en slik støtte. Dette er blitt gjort for andre støtteordninger, men ble ikke gjort i forbindelse med endringene i tilskuddsordningen for lokalkringkasting.
Dette medfører at ingen lokalradioer kan få mer enn ca. 1,8 millioner kroner i støtte i løpet av en treårsperiode. Dette høres kanskje mye ut, men flere lokalradioer fikk allerde i fjor nesten en million kroner i støtte til digitalisering. Disse kan risikere å få nei på nye søknader om støtte.
Norsk lokalradioforbund ble rammet direkte av ordningen. Fra å tidligere få rundt 2,2 millioner kroner i støtte årlig må NLR klare seg med rundt 600 000 kroner i støtte.
– Dette går hardt ut over NLRs mulighet til å jobbe aktivt for sine medlemmer og for mediemangfold i norsk radio, heter det i et brev Norsk Lokalradioforbund har skrevet til Kulturdepartementet.
NLR mener at det vil være hensiktmessig for norske myndigheter å gå i dialog med ESA om støtte kan tildeles i henhold til andre regelverk enn bagatellstøttereglene. NLR antar at ESA vil være positive til en slik dialog, heter det i brevet som er sendt til Kulturdepartementet.
I brevet peker NLR blant annet på at EU-kommisjonen tidligere har godkjent støtte til DAB-relaterte investeringer i Danmark under et annet regelverk.
Det er også uklart om Norsk lokalradioforbund i det hele tatt driver det som kan regnes som økonomisk aktivitet og om de dermed er omfattet av reglene om statsstøtte.
Det er slike ting NLR ber departementet om å se nærmere på og gå i dialog med ESA om.
Det er ikke snakk om at det blir mer penger i potten til lokalkringkasting, men det kan bli enklere å fordele midlene. F.eks vil noen lokalradioer med dagens ordning risikere å få nei på søknaden om støtte til utbygging av DAB fordi de allerede har nådd grensen for støtte.