Mediepolitikk

Bilbransjen bekymret for DAB

Teknologien er ikke god nok og det er altfor tidlig å legge om fra FM til DAB. Det mener representanter for bilbransjen. Fortsatt mangler minst 1,3 millioner biler DAB-radio.

Denne uka var aktører for mange bransjer samlet for å snakke om at rikskanalene etter planen skal slukke sine FM-sendere neste år. På kontaktmøtet var også flere representanter for bilbransjen.

Blant de oppmøtte var salgssjef Bo Vig Jensen i Kia Bil Norge / Bertel O. Steen, som ikke er imponert over det digitale radioskiftet.

– Vi føler det er for tidlig å legge om til DAB. Teknologien er ikke god nok, sier salgssjefen bestemt, og legger til:

– Bilimportørenes landsforening sa for flere år siden at 2017 var for tidlig sier Jensen til Dagbladet.

Han er ikke alene i bilbransjen om å være skeptisk og fikk blant annet støtte Jo Øystein Nyhus, som er produktsjef i Volvo Norge:

– Siden store deler av Europa, som styrer produktutviklinga, ikke er med på DAB-utviklinga, så henger vi etter med teknologien, sier Nyhus til Dagbladet.

Han mener den store utfordringen ligger i den allerede eksisterende bilparken som har FM-radio innebygd. Han har ingen tro på adaptere, der utstyr som antenne og kabler ikke er integrert i bilens eget system.

– Dagens bilsystemer er veldig sammensatte, med tanke på at alt skal være vennlig og sikkert for sjåføren. Det å ha en ekstra «duppeditt» i bilen ser vi ikke på som noe positivt. Det må integreres sammen med bilens systemer, og da blir det dyrere. Det er utfordringen, sier Nyhus til avisen.

På den annen side får nå alle nye biler hos Volvo DAB integrert. Ifølge tall fra Digitalradio Norge er det 1,3 millioner biler som mangler DAB-radio nå.

Viktig melding til alle som ikke vil bytte ut FM-radioen i bilen. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM fram til minst 2022.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Min erfaring med DAB. Har et DAB adapter koblet til AUX på B&O radioen min. Bor sentralt i Bærum på en topp så en kan se mastene på Kolsås. Når jeg veksler mellem DAB og FM når det spilles musikk på NRK, er det mye dårligere lydgengivelse på DAB. Hvorfor? Lydsignalene går jo gjennom den samme elektronikken i radioen, så hvis DAB skal være så mye bedre, stemmer det ikke her. Her må en DAB tilhenger forklare meg hvorfor DAB er dårligere.