Svein Larsen (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Bør legge reklameforbud i skuffen

Nestleder i NLR og en av de som har kjempet hardest for å bevare FM, Svein Larsen, er godt fornøyd med at den nye regjeringen vil la lokalradio være på FM i 10 år til. Men, han mener at en del fortsatt må gjøres med rammevilkårene. 

Det var i forrige uke at det ble kjent, via Hurdalsplattformen, at den nye regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil arbeide for at lokalradio skal få bli på FM til 2031. Selv om de to partiene ikke har flertall alene på Stortinget er det mye som tyder på at de får gjennomslag for dette, noe mange i lokalradio er glade over:

Det er også Svein Larsen, som i sin periode som leder i NLR, sto i spissen i kampen mot FM-slukking. Nå er han nestleder i Lokalradioforbundet.

– Jeg ser det som en annerkjennelse av lokalradios betydning, og at politikerne nok også har forstått at det å skru av FM-nettet fullt og helt, var kanskje ikke den klokeste beslutningen de har tatt, sier Larsen.

– De nasjonale ville skru av, men hvorfor lokalradio skulle tvinges er jo et helt annet perspektiv.  Dersom det hadde skjedd ville bransjen blitt utryddet, mener Larsen.

Stortinget har allerede vedtatt at FM-konsesjonene skal forlenges til 2027, og ytterligere forlengelse skulle et tas standpunkt til i 2024.

– Når AP og SP har bestemt ytterligere forlengelse til 2031 gir det enda mer forutsigbare rammevilkår. Det er veldig positivt, sier han.

– Jeg tror SP skal ha mye av æren for dette, men også AP, SV og andre partier har justert synet sitt underveis i riktig retning. Det er solid flertall for dette i Stortinget, sier Larsen som nå mener at man må sørge for at lokalradio også får akseptable rammevilkår.

– Noe totalt reklameforbud i storbyene må nå legges i den nederste skuffen. Det blir spennende og interessant å følge den nye kulturministeren på dette området, sier nestlederen.

– Det som også må skje er at myndighetene, og med det mener jeg NKOM, Medietilsynet og Statens Vegvesen, må opptre på en slik måte at de også erkjenner at FM vil leve i mange, mange år fremover og legge til rette for det, avslutter Larsen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.