Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, på Midt-Norsk Lokalradiokonferanse. Foto: Kyrre Dahl
Mediepolitikk

DAB ødelegger for Midt-norsk lokalradiokonferanse

Det blir ikke noe Midt-Norsk lokalradiokonferanse i år, for første gang på 25 år. Årsaken er de nye reglene for tilskudd til lokalkringkasting, som gjør at arrangøren må prioritere DAB. 

Midt-Norsk lokalradiokonferanse har vært en populær konferanse som har samlet lokalradiofolk i Midt-Norge og fra resten av landet gjennom 25 år.

Det har vært Trøndelag lokalradioforening som har arrangert konferansen, men dette er ikke lenger mulig på grunn av nye tilskuddsregler:

– Fordi det må være en konsesjonær eller en registrert kringkaster som må stå som søker av denne type konferanser, og som dermed også blir økonomisk ansvarlig. Et fylkeslag kan ikke lenger stå som arrangør, forteller Andreas Reitan, som har vårt primus motor for konferansen.

– Riktignok åpner forskriftene for at flere konsesjonærer kan samarbeide, men èn av oss må være ansvarlig. Også økonomisk. Et eventuelt tilskudd til konferansen vil samtidig bli en del av det totale tilskuddet denne konsesjonæren kan oppnå, forklarer Reitan.

Og her ligger enda et av de nye problemene. EØS-regler medfører nemlig at ingen kan få mer enn 200 000 euro i statlig støtte gjennom 3 år og i disse dager bruker lokalradioer som Nea Radio millioner av kroner på DAB-utbygging.

Andreas Reitan er ansvarlig redaktør i Nea Radio, som kunne stått som arrangør for konferansen, men da ville lokalradioen fått mindre penger til å bygge ut lokal DAB:

– Samfunnsansvaret vårt har vokst. Stortinget har bedt oss bygge ut DAB, og det har noen av oss gjort. Også for andre. En kan ikke forlange at en liten lokal konsesjonær også skal ta på seg ansvaret for kompetansehevende tiltak, sier han til lokalradio.no

Dette er bare en av flere eksempler på hvordan de nye tilskuddreglene har rammet norsk lokalradio. Det meste grelle eksemplet er at den offentlige støtten til Norsk lokalradioforbund er mer enn halvert, bare på grunn av regelendringer.

– Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne til det kjedsommelige: Dagens mediestøtteordning er både konkurransevridende og avlegs, mener Reitan.

Avisene får årlig millioner av kroner i driftsstøtte, mens lokalradioene må søke på enkeltprosjekter som i all hovedsak er programmer som ellers ikke ville blitt laget og bidrar derfor ikke til den daglige driften.

Midt-Norsk lokalradiokonferanse har aldri vært noen kommersiell suksess, men oppfattes av mange som et hyggelig møtested med faglig input. Uten støtte er det ikke mulig å drive konferansen videre:

–  De fleste lokalradioer har ikke økonomi til å delta verken på små eller store konferanser. Midt-Norsk lokalradiokonferanse har vært en lavbudsjett-konferanse, fordi foredragsholdere og arrangører har lagt inn en svært stor egeninnsats, avslutter Reitan

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar
  • Enda et argument mot blindsporet DAB.
    Internettradioen blir løsningen i framtiden. Bedre lyd..
    Men de fleste savne FM

  • Men – en suksess hevdes det likevel at vi skal være vitne til.

    Kjempesuksess å samtidig stoppe slikt som kan utfordre de store etablerte aktørene.

    Heldigvis har vi markedskrefter som taler tydelig språk her i landet. 250.000 færre lyttere enn for ett år siden til de riksdekkende kanalene – og det var før siste slukkerunde.