Illustrasjon (tunnel). Foto: Pixabay
Mediepolitikk

– DAB truer sikkerheten i tunnelene

Fylkesberedskapssjef i Sogn og Fjordane, Haavard Stensvand mener situasjonen blir akutt når riksradioene slukker sine FM-sendere neste år. Da vil det være mange bileiere de ikke kan nå i veitunnelene.

– Vi har sett flere eksempler på hvor viktig det er å nå inn til bilførere med informasjon i forbindelse med tunnelbrann, seier Stensvand til Sogn Avis. Han minner om flere nesten-katastrofer i Sogn og Fjordane.

Fylkesberedskapssjefen er derfor sterkt bekymret for at riksradioene planlegger å slukke sine fm-sendere og kun sende digitalt fra juni neste år i Sogn. Et flertall av bilene i Norge har ikke DAB-radio og blir da avskåret fra å få til dels livsviktig informasjon.

– Vi vet at informasjon gjennom bilradioen kan være svært avgjørende, sier han. Han påpeker at dette er særlig akutt i forbindelse med veitunneler.

Stensvand mener dette er en viktig sak som Stortinget bør ta tak i og støtter ifølge Sogn Avis bekymringene i utspillet fra Frp`s Ib Thomsen. Han har i et spørsmål til kulturminister Linda Helleland bedt om svar om hvem som tar ansvaret for konsekvensene av at fm-nettet stenges for tidlig.

Alle lokalradioer i Sogn og Fjordane har fått forlenget sin konsesjon til å sende på FM fram til 2022. De kan dermed bli den eneste muligheten til å få sendt ut informasjon til bileiere i dette fylket.

De fleste lokalradioer i Norge fortsetter på FM etter 2017, med unntak av noen kommersielle lokalradioer i storbyene, som ikke får forlenget sin konsesjon fordi Stortinget frykter de skal ta lyttere fra de nasjonale kanalene. Norge er fortsatt det eneste landet i hele verden som har bestemt seg for å slukke FM-nettet for riksradio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

4 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Det er et lite gjennomtenkt vedtak å kutte FM-nettet, hvem i alle dager har klart dette, hva er det politikerne har tenkt? Man kan jo ikke ha satt seg inn i alle sider av konsekvensene ved en lukking, eller er det noen som har jobbet hardt på “lobby-siden” for oppdragsgivere som vil tjene millioner ved at FM-nettet blir borte og bane vei for DAB. Konsekvensene er så mange, men det har jo ikke politikerne giddet å sette seg inn i. Færre vil høre på radio i fremtiden. De fleste kommer ikke til å erstatte sine “gamle” radioer med DAB fordi det er dyrt og de mange eldre skjønner ikke noe av dette, men dette bryr tydeligvis ikke politikerne seg noe om etter å ha blitt ført bak lyset av de tre store radioaktørene i landet. Hva vil det koste å erstatte alle FM-radioene med DAB? Sannsynlig mange milliarder og hva med alle de millioner av radioer som må kasseres? Hva med miljøperspektivet her?

  • Jaha,men dem som ikke har radio eller bruker den da?Det skal letes lenge etter mere jammer en det som har vært med DAB,og sitter du i en tunnel i brann, sitter jammen dem med FM å lytter på NRK.

    • Jeg vet ikke helt hva du mente med din kommentar, om det var ironisk eller ikke, men når FM slukkes for de nasjonale kanalene, ja da blir det jo vanskelig å tune seg inn på NRK for å få vite hva man skal gjøre. De fleste vil vel prøve å snu når sikten blir null, men hvis en kan få folk til å snu før de møter røyken så vil en jo berge flere. En løsning kan jo være å montere flere silke elektroniske tavler i tunnelene, og disse vil en jo se fint før en treffer røyken, en annen løsning vil jo være å droppe den tåpelige slukkingen av FM-nettet.