Ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag. Det mener Ytringsfrihetskommisjonen som har overlevert sin rapport til Regjeringen. Mer straff og flere forbud er ikke løsningen på utfordringene i ytringsrommet, mener kommisjonen.
– De siste 20 årene har vi opplevd en demokratisering av ytringsmulighetene det er vanskelig å fatte rekkevidden av. Tilgangen på informasjon og mulighetene for deltakelse er revolusjonert. Samtidig har det teknologiske skiftet skapt nye problemer. Overvåkning, spredning av feilinformasjon og ordvekslinger hinsides alminnelig høflighet setter ytringsfriheten på prøve. Dette er starten av Kommisjonens rapport som ble overlevert kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i dag.
Et sterkt og mangfoldig sivilsamfunn og et fornuftig regulert ytringsrom er fortsatt den beste garantien for en solid reell ytringsfrihet. Like viktig som å sikre den rettslige ytringsfriheten, er det å jobbe for en sunn ytringskultur, mener kommisjonen.
Ytringsfriheten står sterkt i Norge. I en lang rekke internasjonale sammenligninger kommer Norge ut på topp: Ingen steder er pressefriheten bedre, og få steder er oppslutningen om ytringsfrihet som verdi større, går det fram av rapporten.
– Et stort og viktig arbeid, som jeg håper vil skape debatt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
– Ytringsfrihetskommisjonens utredning bidrar med viktig kunnskap om og perspektiver på status for ytringsfriheten i Norge. På mange områder gir den grunn til optimisme. På andre områder presenterer den oss for klare utfordringer, kanskje særlig når det gjelder situasjonen for mennesker med funksjonsnedsettelser og andre minoritetsgrupper. Jeg håper utredningen blir utgangspunkt for mange interessante diskusjoner fremover, sier ministeren.
Her kan du lese hele rapporten
Tirsdag 16. august kl 13.00 blir det debatt om ytringsfrihet og mediene på Arendalsuka.
Norsk lokalradioforbund er sammen med flere andre medieorganisasjoner arrangør av diverse arrangementer under Arendalsuka.
Du får møte kommisjonens leder, Kjersti Løken Stavrum. Deretter blir det debatt med stortingsrepresentantene Lene Vågslid (Ap) og Mahmoud Farahmand (H), Civita-leder Kristin Clemet, Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, leder i Norsk Journalistlag Dag Idar Tryggestad og Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.
Møtet ledes av Kjetil H. Dahle, programleder i TV 2 og medlem i Pressens Offentlighetsutvalg.