Ole Jørgen Torvmark presenterer det lokale kanalutvalget på DAB i Hedmark (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Digitalradio Norge legges ned

Organsisasjonen som har jobbet iherdig for å innføre DAB i Norge i strid med de fleste lokalradioers ønske, legges nå ned. Jobben er gjort, mener sjefen for Digitalradio Norge. 

Gjennom flere år har Digitalradio Norge (DRN) på vegne av sine eiere NRK, P4 og etterhvert Bauer Media jobbet intenst både mot politikere og lyttere for å få slukket FM og innført DAB som standard i Norge.

Dette har ergret mange lokalradiofolk, som føler at DAB er trykket ned over hodene til folk og det passer dårlig for mange lokalradioer. Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen, har flere ganger gått sterkt ut og kritisert FM-slukkingen, men uten å bli hørt. I stedet ble en rekke av hans stasjoner i Metro-gruppen tvangsstengt sammen med flere andre. Heldigvis fikk de fleste norske radiostasjoner fortsette på FM, til glede for lytterne.

For Digitalradio Norge er jobben nå gjort. Prosjektorganisasjonen som har hatt hovedansvaret for felles informasjonsaktiviteter på vegne av de nasjonale kringkasterne er nå under avvikling, opplyser det i en pressemelding.

– Radiobransjen vender tilbake til normalen, men med et bedre tilbud til publikum, og det styrker radioen i konkurransen om publikums oppmerksomhet, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge. Vår oppgave er gjennomført og da avsluttes prosjektet i henhold til planen. Prosjektorganisasjonen har på det meste talt 5 personer. Fremleggelsen av rapporten under Radiodays Europe i Wien satte punktum for de ansatte, forteller Torvmark.

Nettstedet Radio.no med dekningskart og forbrukerinformasjon vil bestå, men forøvrig henvises nå både lyttere, handel, media og andre til å ta direkte kontakt med kringkasterne.

Dermed har altså DRN lykkes med å slakte FM for nasjonale kanaler og er stolt av det. Torvmark innrømmer dog  i pressemeldingen at NRK, P4 og Radio Norge har fått færre lyttere:

– Nesten alle de ukentlige radiolytterne (98 prosent) er med videre etter den historiske radioovergangen i 2017. Det er likevel en nedgang blant daglige lyttere. Denne er som forventet og vitner om at noen trenger mer tid til å få erstattet radio nummer to, tre eller fire, sier Torvmark.

Norge er fortsatt det eneste landet i verden som har slukket FM og det gjenstår fortsatt å se om noen følger etter Norge.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Ole Jørgen Torvmark forsøker å gjemme seg bort fra ansvaret ved å stå bak kanskje en av norgeshistoriens verste rikspolitiske skandaler i nyere tid. Går ikke det Ole Jørgen. Du skal stilles til ansvar for dette like mye som de andre du lydig har løpt ærend for de siste årene.