Rjukan. Foto: Kyrre Dahl
Mediepolitikk

– Forslaget er et hån mot norsk lokalradio

Forslaget til endringer i tilskuddsordningen for lokalkringkasting er en hån mot norsk lokalradio. Det mener redaktør i Radio Rjukan, Ole Jon Tveito.

Radio Rjukan er en av flere lokalradioer som har sendt inn høringsuttalelse i forbindelse med at tilskuddsordningen skal endres, blant annet slik at halvparten av den summen som før gikk til programproduksjon og kurs nå skal gå til utbygging av de lokale DAB-nettene.

“Vi oppfatter at de skal ta halvparten av AV-Fondet som en hån mot oss som har søkt penger fra fondet, og skaffe sårt tiltrengte midler til programmer og kurs”, skriver Tveito i uttalelsen fra Radio Rjukan.

Han fortsetter: “At lokalradiobransjen skal tvinges over på DAB, som er en ny spiker i kista for norsk lokalradiobransje er en så ufattelig dårlig idé at det er overraskende at den presenteres som seriøs.”

“Widweys uttalelser om at denne endringen vil medføre at lokalradioene vil stå bedre rustet i konkurransen mot andre er rett og slett latterlig. Man bedrer ikke rammevilkårene for lokalene men rammer konkurranseevnen betydelig.”

HER ER HOVEDPUNKTENE I UTTALELSEN:

1) Det bør sies nei til at midler fra Tilskuddsordningen skal gå til DAB-formål.
2) Tilskuddordningen bør styrkes og ikke svekkes når det gjelder midler til program- og kursformål, og den vil da uansett plattformnøytral. Å ta halvparten av midlene er en hån også mot tilskuddsordningens opprinnelige hensikt og demokratiske idealer.
3) Det er ingen grunn til å svekke lokalradioene situasjon ved at man skal åpne for at nye nettradioløsninger og podkast-nettsider skal få ta del i midlene, da dette bare vil svekke den eksisterende bransjen, som allerede er svak fra før.
4) Alt i forslaget medfører en vesentlig svekkelse av norsk lokalradiobransje, og bør droppes.
5) Økningen i konkurransesituasjonen fremmer først og fremst NRK og P4 som de store aktørene, og svekker de mindre, og er således å oppfatte som et tiltak for å redusere aktiviteten i norsk lokalkringkasting ytterligere.
6) Det bør ikke settes noen øvre beløpsgrense for tildelinger, da fondsstyret enkelt vil kunne ta de vurderingene uten å måtte være styrt av en ordning som følgelig går ut på at det skal ha minst mulig nytte å søke støtte.
7) Dersom DAB-investeringer og –drift med de beste hensikter skal tas inn i denne ordningen, må det være penger som kommer i tillegg, og ikke tas fra ordningen som hittil har bidratt til å styrke redaksjonelt innhold.
8) Det er feil å redusere mulighetene for Norsk Lokalradioforbund ved at de radioene som frivillig ha gått ut av forbundet og laget et nytt i tillegg skal få av midlene som har gått til NLR.
9) Den foreslåtte endingen innebærer at digitalisering av lokalradiobransjen blir hovedformålet med tilskuddsordningen, i stedet for redaksjonelt innhold og kvalitet. Hva er begrunnelsen?

“Blir disse forslagene vedtatt er dette et klart eksempel på en usunn kultur i norsk mediebransje som når langt inn i departement og i Stortinget.
I mine 30 år i lokalradiobransjen har jeg aldri opplevd et høringsforslag som har vært mer lokalradiofiendtlig enn dette, og som har støttet mer opp om de største nasjonale aktørene i bransjen og deres evne til å drive omfattende lobbyvirksomhet på bekostning av den allerede velig lille lokalradiobransjen.”, skriver Tveito i høringsuttalelsen.

NB: LOKALRADIO.NO vil gjerne høre hva din lokalradio mener om denne høringen!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar