Foto: Radio Riks Oslo
Mediepolitikk

– En sakte død for oss små!

 – Hvorfor skal myndighetene gi oss rammebetingelser som tar fra oss det daglige brødet? Det skriver Radioriks Oslo i et høringssvar om forslag til endring av rammevilkår for lokalradio. 

Kulturdepartementet har kommet med forslag om endrede konsesjonsvilkår ved midlertidig forlengelse av eksisterende konsesjoner for lokalradio på FM fra 2022 til 2026. Der går det blant annet fram at de foreslår et reklameforbud for lokalradio som sender på FM i storbyene.

Forslaget er ute på høring og mange lokalradioer har reagert på dette i sitt høringssvar. Radioriks Oslo varsler kroken på døra for mange små radioer:

– Det er flott at vi med nisjeradioer får utvidet konsesjonsperioden i 5 år. Men hvorfor skal myndighetene gi oss rammebetingelser som tar fra oss det daglige brødet? Selv om menighetsradioene lever trygt med direkte støtte fra sine menigheter, finnes det også radioer som lager informasjon og programmer for fremmedspråklige – disse har kun inntekt fra dagens lovlige ramme på 135 000 kroner, skriver Radioriks.

– Å ta fra nisjeradioene i slukkingsområde muligheten til å kunne selge reklame for 135 000 i året på FM, er det samme som nedlegging… … Nisjeradioer må i deres øyne være svært plagsomme, tross at vi nesten ikke synes i det store mediebildet, står det i høringssvaret.  (ikke samme avsnitt red.anm)

Radioriks skriver at de har utgifter til TONO og GRAMO som årlig overstiger denne summen. Husleie, strøm, linje og senderleie kommer i tillegg. Og da snakker vi om lokalradio som drives på frivillig basis. Skal de inn på DAB-nettet, må de leie tilgang for 10 000 kroner per måned. De anser det som nærmest umulig å skaffe inntekter nok til å matche den summen.

 

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar