Nestleder Lene Haug og leder Lise Askvik. Foto: Helsepartiet
Mediepolitikk

Enda mer politisk støtte for lokalradioene

Norges nyeste parti, Helsepartiet, vedtok på sitt landsmøte sist helg at lokalradio skal få fortsette på FM også etter 2021.

Det var et samstemt landsmøte i Helsepartiet som mente at FM-slukkingen av de nasjonale kanalene ikke var i tråd med befolkningens ønsker. Flere representanter var opptatt av at beredskapen var svekket ved at man nå har vanskelig for å nå fram til alle med informasjon dersom det skulle skje en krise-situasjon.

– Dette er en sak som mange er opptatt av og som faktisk også kan ha en negativ effekt på helsen, sier partileder Lise Askvik. Hun har selv jobbet i radio i mange år og har ikke unngått å legge merke til motstanden i befolkningen:

– Dette er et vedtak som ikke er i tråd med det befolkningen ønsker, og det ville være helt på trynet å også tvangsslukke lokalradioene fra 2022, slik det er planer om, sier Askvik til lokalradio.no

Slik lyder resolusjonen

Helsepartiet mener lokalradioene bør få fortsette på FM også etter 2021 og at nye aktører bør få slippe til på FM. Dette er viktig for mediemangfold og beredskap og dermed helse.

I 2017 sluttet NRK, P4 og Radio Norge å sende radio på FM som første land i verden. De som vil høre nasjonale kanaler er tvunget til å investere i digitalradio, som kan være dyrt, særlig i bil.

Det har ført til at mange nordmenn ikke lenger har tilgang til viktig samfunnsinformasjon i beredskaps-situasjoner, samt at de har fått et generellt svært begrenset radiotilbud.

De aller fleste lokalradioene sender fortsatt på FM, med midlertidig konsesjon til 31.12.2021 og er for mange den eneste radiokanalen de får inn hjemme og for svært mange den eneste radiokanalen som er tilgjengelig i bilen.

Bare rundt halvparten av norske biler hadde installert DAB ved utgangen av 2017. Disse får i en krise-situasjon ikke tilgang til viktige oppdateringer.

Helsepartiet mener det er feil at myndighetene skal bestemme hvilken plattform uavhengige medier skal sende på og krever derfor at lokalradioene får fortsette på FM også etter 2021.

Samtidig bør nye aktører få slippe til på FM-nettet, som nå inneholder mange ledige frekvenser som bare kan brukes til radio. Dette er særlig viktig i områder som i dag ikke har lokalradio og dermed ingenting å høre på.

HELSEPARTIET MENER:

⦁ Lokalradioene skal få fornyet konsesjon etter 2021
⦁ Nye aktører bør få slippe til på ledige frekvenser på FM

NB: Journalisten (Kyrre Dahl) er selv medlem i Helsepartiet og var delegat på landsmøtet. 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar