Mediepolitikk

ESA godkjenner tilskuddsordning til lokalkringkasting

Eftas kontrollorgan ESA har godkjent den norske tilskuddsordningen for lokale lyd og bilde-medier som mange lokalradioer får glede av. Lokalradio er viktig, mener ESA

EØS-tilsynet ESA melder at de i dag har godkjent en norsk tilskuddsordning som skal støtte lokale radio- og TV-stasjoner i overgangen til digital kringkasting.

Dette er ordningen som kalles tilskuddsordningen for lokale lyd og bilde-medier og som springer ut av AV-fondet i sin tid. Grunnen til at ESA nå er involvert er at EØS-regelverket tilsa at et selskap ikke kunne få mer enn 200 000 euro i løpet av en tre års periode. Skal det deles ut mer må det godkjennes av tilsynet, som nå altså er gjort.

I begrunnelsen skriver ESA at ordningens hovedformål er å bidra til økt mediemangfold og ytringsfrihet, samt å styrke lokalkringkastingens demokratiske funksjon i samfunnet.

Norge har konkludert med at lokale kringkastere trenger offentlig økonomisk støtte for å kunne fortsette å fullføre overgangen til digital radio.

Støtten vil også gå til å forbedre kvaliteten og omfanget av lokalproduserte programmer, til arbeidet til nasjonale sammenslutninger for lokale lyd- og billedmedier og til lokale radiostasjoner for etniske og språklige minoritetsgrupper.

Ordningen setter et maksimalt beløp på 1,5 millioner kroner til hver mottaker per år.

EØS-avtalen anerkjenner viktigheten av å verne om mediemangfoldet og har som mål å sikre EØS-borgere tilgang til et vidt spekter av medier. Lokale kringkastere er en viktig og nødvendig del av det generelle mediemangfoldet, og statstøtte er derfor berettiget.

Ordningen skal vare fra 1. januar 2021 til 31. desember 2026 og har et årlig budsjett på 22 millioner kroner.

Hele ESAs beslutning kan du lese her

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar