Foto: Radio Bø
Mediepolitikk

ESA lukker sak om DAB i Norge

Norges overgang til DAB-radio bryter ikke med EØS-reglene. Det er konklusjonen til EØS-tilsynet ESA, som i dag lukker en klagesak vedrørende overgangen til digital radio i Norge.

I desember 2015 mottok ESA en klage som hevdet at slukkingen av det analoge FM-nettet og introduksjonen av DAB-teknologi for radiokringkastere i Norge medførte et brudd på EØS-avtalen.

I 2017 stengte Norge FM-nettet for nasjonale kommersielle radiokanaler og kommersielle lokalradiokanaler i Norges fire største byer. Lokal radiokringkasting via FM-nettet rammes i dag ikke av endringene.

ESA konkluderer med at det er opp til det enkelte EØS-land å beslutte en nasjonal overgang fra analog til digital kringkasting. Dette forutsetter at frekvensspekteret styres hensiktsmessig og at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av objektive, åpne og ikke-diskriminerende kriterier.

Basert på disse kriteriene kan et land ivareta legitime mediemålsetninger, slik som å fremme konkurranse, økt mediemangfold og større innholdsvariasjon. Overgangen fra FM- til DAB-radio er i overensstemmelse med Norges EØS-forpliktelser, går det fram av en pressemelding fra ESA

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar