Mediepolitikk

ESA med nye kritiske spørsmål om DAB

EFTAs overvåkingsorgan ESA har nok en gang stilt kritiske spørsmål til norske myndigheter rundt innføringen av DAB og mulig ulovlig statsstøtte. I et nytt brev ber de om svar på konkrete spørsmål. 

Det er velkjent at ESA har fått inn flere klager på slukkingen av FM-båndet og innføringen av DAB. Dette er noe EFTAs overvåkingsorgan tar seriøst og har tidligere vært i kontakt med norske myndigheter om saken.

I et brev datert oktober 2016 til Nærings og fiskeridepartementet ber de om ny informasjon om blant annet om hva som skal skje når NRK forlater riksblokk 1 i 2017. Vil da denne kapasiteten bli overlatt P4 og Digitalradio Norge? ESA ber om konkret informasjon om hvordan denne overgangen skal skje.

I den sammenheng har NRK betalt 12 millioner kroner i året til Digitalradio Norge i det som oppfattes som en betaling på utsiden av selve leiekostnadene for kapasitet på riksblokk 1, for tilrettelegging og markedsføring. ESA ber om en forklaring på lovligheten av denne statsstøtten:

– Concerning the amount of NOK 12 million that constitutes payments from NRK in favour of DRN’s function as a facilitator and information hub in Riksblokk 1, it has been stated by the Norwegian authorities during the discussion that this is outside the lease remit. The Authority understands that P4, the private operator and lessee of part of the capacity in Riksblokk 1 has also paid a proportionate amount. Please provide more detailed information as to the legality of this kansfer from a state aid perspective;

ESA har også motatt klage på ulovlig statsstøtte forbundet med installering av DAB i veitunneler. EFTAs overvåkingsorgan er ikke fornøyd med det første svaret norske myndigheter har gitt og ber om ytterligere klargjøring, særlig med hensyn til hva innføringen av DAB har å gjøre med sikkerheten på veiene.

Svarfristen på brevet går ut om få dager.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar