Holtålen Arbeiderparti støtter sitt søsterparti i Selbu som har gått klart inn for at også lokalradio bør få pressestøtte.
Likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser, det er overskriften på et opprop som årsmøtet i Holtålen Arbeiderparti har skrevet under og oversendt til årsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.
Mens enkelte aviser får flere hundre tusen kroner i årlig støtte, så blir ikke lokalradioene tilgodesett med en eneste krone. For 2015 fikk både Fjell-Ljom og Selbyggen 479.000 kroner i produksjonsstøtte, melder Nea Radio. Lokalradio får ingen slik støtte, men må i stedet betale store summer i blant annet rettigheter for musikk.
I oppropet heter det blant annet: «Allmenn-kringkastere basert på lokal nyhets- og kulturformidling, må ha samme mediestøtte som lokalavisene. Vi støtter kravet fra bransjen om likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser. Dette gjelder både tilskudd til digitalisering, momsfritak og produksjonsstøtte.
Dersom lokalradioer skal distribuere på DAB i hele landet, må det offentlige ta ansvar for utbygginga av lokale nett slik at hensynet til godt etablerte distriktsradioer blir ivaretatt.»
Lokallaget i Holtålen støtter dermed et opprop fra Selbu Ap, som har gått i bresjen for pressestøtte også til lokalradio. I det oppropet heter det blant annet:
«Et flertall av norske lokalradioer har fått forlenget sin konsesjon på FM fram til 2022 for at de skal få mer tid til å komme seg over på den nye plattformen DAB+.
Stortinget har tidligere vedtatt å ta halvparten av de midlene som lokalradioene får til programproduksjon og kompetanseheving, og øremerke dette til digitalisering. Dette beløper seg til om lag 6,5 millioner kroner årlig.
I sitt alternative statsbudsjett foreslo Arbeiderpartiet å øke støtten til lokalradioer med tre millioner kroner. Pengene var tiltenkt digitalisering av lokalradioer.
Ambisjonen med DAB er å gi folk et bedre og mer mangfoldig radiotilbud. Det er dessverre lite som tyder på at disse beløpene er tilstrekkelig til at også små, ikke-kommersielle lokalradioer i distriktene har muligheter til å bli med over på den nye plattformen.
Dertil trenger de vesentlig større finansiell bistand. I krevende topografiske områder i distrikts-Norge, er DAB så langt bekreftet å dekke vesentlig dårligere enn FM.
Utbygging og drift av DAB er også betydelig dyrere enn FM. Resultatet kan bli at overgang til DAB går i favør av kommersielle aktører i sentrale strøk av landet. Dette kan i verste fall gi et mindre radiomangfold og færre talerstoler for det frie ord.
I forslaget fra «Demokrati- og medieutvalget» i Arbeiderpartiet, heter det at staten må sørge for rammebetingelser i mediefeltet som gjør det mulig å finansiere journalistikk, ytringsfrihet, mediemangfold og konkurranse i alle deler av landet.
Det heter videre at produksjons-tilskuddet fortsatt skal gå til nyhets- og aktualitetsmedier som bl.a. har betalende lesere. Det kan ikke tolkes annerledes enn at lokalradioer fortsatt skal holdes utenfor ordningen.»