77 av 115 lokalradioselskaper hadde driftsunderskudd i fjor. Det kommer fram i en rapport fra Medietilsynet. Det står generelt dårlig til i resten av mediebransjen også.
Lønnsomheten for lokalkringkasterne fortsetter den negative utviklingen fra 2021, viser Medietilsynets rapport. 77 av 115 lokalradioselskaper rapporterte om driftsunderskudd i fjor.
– Samlet er lønnsomheten for denne delen av bransjen kraftig forverret i løpet av de siste par årene. Vi mener det er behov for økt innsikt både i finansieringsgrunnlaget for lokalradioene og hvordan de bidrar til mediemangfoldet, og Medietilsynet kommer til å følge opp dette framover, sier Mari Velsand.
Lokalradiokringkasterne omsatte totalt for 234 millioner kroner i 2022. Det er 6,7 millioner kroner eller 2,9 prosent mer enn i 2021. Hele økningen kommer av at flere virksomheter har levert årsmelding til Medietilsynet.
Radiovirksomheter som leverte årsmelding både i 2021 og 2022, hadde en nedgang i driftsinntektene på 9,2 millioner kroner eller 4,1 prosent. Det kommer fram i tallene fra Medietilsynet.
I rapporten står det blant annet:
» Korrigert for nye verksemder teiknar dei innsende opplysningane eit relativt dystert bilde av den driftsøkonomiske situasjonen for lokalradiobransjen. På få år har økonomien for denne delen av mediebransjen vore gjennom store endringar – både når det gjeld omsetning, lønnsemd og forholdet mellom dei ulike inntektskjeldene.
Prisvekst, låge driftsmarginar og bemanningsreduksjonar gjer – i kombinasjon med stadig hardare konkurranse om mediebrukarar og annonsekroner – at lokalradio som bransje står overfor krevjande problemstillingar og utfordringar…
… For å komme i økonomisk balanse, er det sannsynleg at fleire radioverksemder må redusere driftsutgiftene ytterlegare framover. Dette kan bli krevjande og kan også sette driftsgrunnlaget til mange radiokanalar i fare. »
For de nasjonale kommersielle radiokanalene går det bedre. Disse aktørene økte sine reklameinntekter med 9,9 prosent i fjor, og dette bidro til at denne delen av bransjen fikk en solid driftsmargin i 2022, på 23 prosent.
Når det gjelder alle medier samlet førte lavere inntekter og økte driftskostnader til en tydelig økonomisk tilbakegang i 2022, viser tall fra Medietilsynet.
– Etter noen gode økonomiske år, går norske medier definitivt en større usikkerhet i møte, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynets årlige rapport om den medieøkonomiske utviklingen viser at driftsresultatet for den norske mediebransjen ble halvert fra 2021, og endte på vel 900 millioner kroner i fjor. Dette er altså det laveste nivået siden finanskrisen for 15 år siden.
Reklameinvesteringene i det norske markedet økte med 6,5 prosent i 2022, ifølge tall fra IRM, mens veksten i reklameinntekter bare var på 1,9 prosent for de redaktørstyrte mediene, ifølge Medietilsynets rapport.
– Utviklingen viser at de store globale plattformene fremdeles er betydelige konkurrenter for de norske mediene i reklamemarkedet, sier Velsand.