Nils Martin Kristensen i det nye studioet til GLR Foto: GLR
Mediepolitikk

FM-nekt vil være dramatisk for mange lokalradioer

GLR i Finnmark kommer med sterke, men klare ord i sin høringsuttalelse om lokalradio skal få fortsette på FM etter 2021. Dramatisk hvis vi får nei, mener redaktøren. 

– Det er ikke tvil om at det vil være dramatisk for nesten to hundre stasjoner rundt om i landet dersom det hittil utenkelige skulle skje – at politikere bestemmer at det skal bli forbudt å bruke FM til radio. Det vil dessverre bety slutten for de fleste.

Slik starter høringsuttalelsen underskrevet Nils Martin Kristensen, redaktør i den samiskspråklige lokalradioen Guovdageainnu Lagasradio (GLR)  i Finnmark.

Det er Medietilsynet som har bedt om innspill i forbindelse med en utredning om hvorvidt lokalradio skal få fortsette å sende på FM også etter 2021. GLR er bare en av mange, mange lokalradioer som har levert inn sin mening.

– …. GLR er dessuten den eneste frittstående radiostasjonen i Norge som sender allmenn radio på samisk, og om samiske forhold. Hver dag. Vi spiller mye samisk musikk. Hver dag. Forbyr man FM, blir GLR lagt ned fra og med 2022, og NRK Sápmi blir den eneste samiske radiokanal i landet. Er det akseptabelt hvis NRK får monopol på radio på samisk i Norge?  Jeg tror ikke det, skriver Kristensen.

GLR er en av mange lokalradioer som faktisk har forsøkt seg med lokale DAB-sendinger og funnet det vanskelig å få til, ikke minst økonomisk:

– Da vi søkte om støtte til investering av én DAB-sender i Kautokeino, fikk vi halvparten av det vi søkte om. Dette blir som alle kan se, et lite spøtt i havet mot den investeringen som vil være nødvendig for å få til en tilfredsstillende dekning, skriver den samiske redaktøren, som på ingen måte er negativ til digitalisering:

–  Det er i internett radiofremtiden ligger, så om det skulle bli seriøst vurdert å forby bruk av FM-nettet i Norge, så er det i hvert fall viktig at vi får den tiden vi trenger for å forberede vårt teknologiskifte, ikke til DAB, men til det fremtidige internett. Derfor ber vi om at det ikke vurderes et slikt forbud nå.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar