Ib Thomsen, Frp
Mediepolitikk

FM-slukkingen må utsettes, mener stortingsrepresentant

Det er altfor tidlig å slukke FM i 2017. Det mener stortingsrepresentant for FrP, Ib Thomsen. Han mener at det i stortingets vedtak er rom for å vente til 2019.

Det har de siste dagene kommet kritikk fra flere hold om svekket sikkerhet og beredskap når rikskanalene etter planen skal slukke sine FM-nett om bare få måneder.

Norges Fiskarlag, NAF og politikere, både lokale og nasjonale, har uttrykt bekymring for at færre nås når FM-nettene slukkes og DAB skal overtas. Stortingsrepresentant for FrP, Ib Thomsen, tar bladet fra munnen og krever en utsettelse:

– Konsekvensene som dette kan få for beredskapsevnen og sikkerheten i samfunnet er noe myndighetene må ta på alvor, konstaterer Thomsen.

Han påpeker at FrP var det eneste partiet som stemte imot vedtaket om FM-slukking i 2011.

– I dagens situasjon er det klart at man bør vente med slukking av FM til det er klart at folk faktisk har gått over til DAB-radio. Det ligger en mulighet i stortingsvedtaket fra 2011 at FM-slukking kan utsettes til 2019, sier Thomsen til Dagsavisen.

– Det er bra at DAB kommer, men av hensyn til samfunnsberedskapen bør vi beholde begge nett slik Sverige har gjort nettopp av hensyn til sånt som beredskapsevne. Dermed kan folk også selv få velge hva de vil lytte til, sier Thomsen til avisen.

Han er også sterk kritisk til at de som har ansvaret for sikkerhet og beredskap, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB),  ikke vil uttale seg om hva slags konsekvenser det kan få når godt over halvparten av norske biler ikke lenger vil ha radio. I dag er det bare en fjerdedel av bilene som har DAB-radio.

– At Direktoratet ikke vil uttale seg er kritikkverdig. Det er DSB som burde ha kunnskapen og innsikt i denne tematikken. En ting er det at politikere fatter vedtak de ikke ser konsekvensen av. En annen sak er det at fagmyndigheten med ansvaret for beredskap ikke vil si noe. Det tyder på at de ikke har gjort jobben sin, sier Thomsen til Dagsavisen

Han er ikke den eneste politikeren som begynner å bli svært kritisk til planene om fm-slukking. Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås har sendt flere spørsmål til kulturministeren med kritikk av fm-slukkingen.

NRK svarer nå på mangelen av DAB i bil med en kampanje for å få flere lyttere til å kjøpe digital bilradio.

De fleste lokalradioene fortsetter på FM også etter 2017. Det er fortsatt ingen andre land i verden som har vedtatt å slukke FM med tvang.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar