Mediepolitikk

Foreslår FM-slukking i Danmark i 2021

Den danske regjeringen vil slukke FM-nettet i 2021. Det kommer fram i et forslag til medieforlik i Danmark. 

Danske myndigheter vil satse på digitalradio og vil gjøre som Norge, nemlig å tvinge de siste lytterne over på DAB+ eller nettradio.

I et utspill til medieforlik som ble offentliggjort i dag, heter det at FM-nettet i Danmark skal slukkes to år etter at den digitale lyttingen er kommet opp i 50 %, dog senest i 2021.

– For at fremskynde overgangen til digital radio samt skabe større radioudbud og øget mangfoldighed lukkes FM-båndet senest i 2021, heter det i en pressemelding fra den danske regjeringen.

Det er ikke helt nytt, fordi en tidligere avtale mellom danske partier sa også at FM skulle slukkes to år etter at lyttingen kom opp i 50 %. Faktisk ble en tidligere slukkedato utsatt nettopp på grunn av denne avtalen. Det nye er at regjeringen nå foreslår en deadline.

Ifølge avisen Ingeniøren er det ikke sikkert at samarbeidspartnerne i Folketinget vil være med på forslaget. Dansk folkeparti har allerede varslet motstand mot FM-slukkingen.

Skulle forslaget gå gjennom vil Danmark bli det andre landet i verden, som slukker FM. Norge gjorde som kjent dette i fjor, der resultatet ble at lokalradioene som ble igjen på FM fikk mange flere lyttere, mens rikskanalene som gikk over til DAB fikk færre lyttere.

Det er ikke kommet detaljer om lokalradioene i Danmark også vil få lov til å fortsette på FM etter 2021

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Danske lokalradioer er jo genuine LOKAL-radioer: Svært begrenset sendereffekt (ment å dekke inntil 5 km vekk fra senderen), med betydelige krav til lokalt, nyprodusert innhold, og reklamefrie – kanskje mer som da idealistene startet i Norge på 1980-tallet. Ikke slik de aller fleste norske lokalradioer er i dag. (Ja, det finnes en håndfull markerte unntak også!)

    Det er ingen reell konkurranse på innhold mellom DR og lokalradioene; de spiller på helt forskjellig bane. Det er ingen “konkurranseforhold”-sider som gjør at de må slukkes. Men “alle” vet at om få år blir FM like mye historie som AM var på 1980-tallet. Selv om det anno 2018 er et stykke igjen til en felles europeisk (eller helst internasjonal) enighet om hvordan båndet bør brukes, er det lenge siden man begynte å vurdere alternativer. Hvis “hele Europa” vil satse på annen bruk av frekvensene, får neppe verken danske eller norske lokalradioer fornyet konsesjonene når de utløper.

    Det er mulig at en del av “Bånd II” blir beholdt til lokalkringkasting. Hvis det blir noe fart i DRM+ (selv om det ikke ser slik ut nå), er det en digital-teknologi som er langt bedre egenet til lokalradio, og som tillater minst fem ganger så mange kanaler på samme båndbredde. Mange av dagens digitale radiochips handterer DRM+, selv om du ikke har noe menyvalg for å få aktivert det.

    Blir DRM+ stående på stedet hvil vil det ihvertfall i Norge være så mange som har gått over på DAB at de få som er igjen på FM får utmerket plass på halvdelen eller tredelen av Bånd II, selv om de fortsetter med FM-teknologi, og resten av båndet kan brukes til andre formål. Lokalradioene kan bli nødt til å endre frekvens, men det er en kurant sak.

    Min mening er at digitalisering av lokalradio burde vært basert på DRM+ istedetfor DAB, med fjellstrøk og andre ubebodde strøk dekket av en håndfull DRM30-sendere, dvs. DRM på lang- og mellombølge. EU har i en god del år anbefalt DRM som “supplementær teknologi” ved siden av DAB, med det er i all hovedsak ignorert av markedet. (Bortsett fra i India, som har hele landet dekket av DRM30-sendere). Det er vel takket være denne EU-anbefaiingen at det finnes millioner av DRM-kapable radioer ute blant lytterne – hvis vi bare hadde fått en mulighet for å aktivere den!