Kultur- og likestillingsdepartementet har sendt ut på høring et forslag til endringer i forskrift 19. februar 2016 nr. 166 om tilskudd til lokale lyd- og bildemedier. Høringsfristen er 12. februar.
De viktigste endringene fremkommer av høringsnotatet:
- For det første foreslås det å utvide ordningen slik at tilbydere av audiovisuelle bestillingstjenester og tilbydere av podkasttjenester som hovedsakelig tilbyr innhold rettet mot et lokalt publikum kan søke tilskudd til lokale programproduksjoner, kompetansehevende tiltak og utviklingsprosjekter.
- For det andre foreslås det å stille krav om at tilskuddsmottakere som produserer og publiserer innhold skal ha en redaktør.
- For det tredje foreslås å fjerne regelen om at det ikke kan gis tilskudd til et foretak i vanskeligheter.
- For det fjerde foreslås det å heve tilskuddstaket for driftstilskudd til lokalradioer for etniske og språklige minoritetsgrupper fra 75 000 kroner til 200 000 kroner
Behov for å utvide ordningen til audiovisuelle bestillingstjenester og podkasttjenester
Kulturdepartementet begrunner sitt forslag om å utvide ordningen med at stadig mer konsum av lyd og levende bilder skjer ikke-lineært. Andelen som lyttet til podkast en gjennomsnittsdag (av alle som lyttet til et lydmedium) var 28 prosent i 2023. Andelen som hadde tilgang til betalt strømme-tv en gjennomsnittsdag var 87 prosent.
Når det gjelder podkast, er bruken høyest i aldersgruppen 25–44 år. Når det gjelder strømme-tv er bruken høyest hos yngre aldersgrupper (9-44 år).
Mye tyder på at ikke-lineære medietyper i fremtiden vil få økt betydning for lokale lyd- og bildemediers demokratiske funksjon i samfunnet. Lokale podkaster og lokale audiovisuelle bestillingstjenester kan være et viktig bidrag til det lokale mediemangfoldet med spesiell appell til unge målgrupper.
I lys av utviklingen i publikums medievaner vil det være hensiktsmessig å åpne for at lokale ikke-lineære lyd- og bildemedier kan søke støtte, mener departementet.
Kulturdepartementet foreslår å utvide målgruppen gjennom forskriftsendring, slik at prosjekttilskudd til lokale programproduksjoner, tilskudd til enkeltstående kompetansehevende tiltak, samt tilskudd til utviklingsprosjekter kan gis til tilbydere av audiovisuelle bestillingstjenester og podkasttjenester.
Heving av ordningens beløpsgrense for driftstilskudd til lokalradio for etniske og språklige minoritetsgrupper
Når det gjelder departementets begrunnelse for å heve tilskuddstaket så heter det blant annet:
Departementets vurdering er at de etniske og språklige minoritetsradioene bidrar til et lokalt aktør- og innholdsmangfold. Radiostasjonene fungerer som en informasjonskanal til minoritetsgrupper og til å spre kunnskap om det norske samfunnet.
Medietilsynet vurderer at en økning i tilskuddsrammen kan bidra til å bedre effekten av tilskuddet ved å muliggjøre økt programproduksjon hos denne kategorien mottakere, snarere enn at tilskuddet kun benyttes til driftskostnader og faste kostnader som husleie.
Medietilsynet påpeker at minoritetsradioene radioenes driftsomfang og økonomiske situasjon er svært ulik. Dersom beløpsgrensen heves, vil det gi Medietilsynet bedre mulighet til å differensiere tilskuddet ut fra den enkelte radioens situasjon.
Medietilsynet anbefaler at beløpsgrensen for tilskudd til lokalradioer for etniske og språklige minoritetsgrupper økes fra 75 000 kroner til 200 000 kroner. Departementets vurdering er, på bakgrunn av det ovennevnte, at beløpsgrensen bør heves til 200 000 kroner.