Det er stadig flere fylkespolitikere som mener det er viktig å beholde lokalradio på FM av beredskapshensyn. Sist ut er Tormod Overland fra Frp i Trøndelag.
Det kommer gode nyheter for lokalradioene fra flere fylker. Nylig gikk Fylkestinget i Troms og Finnmark inn for å bevare FM-nettet til evig tid. Tormod Overland har nylig tatt opp denne saken i Fylkestinget i Trøndelag, hvor han foreslår at FM-nettet ikke bare bør bevares men også eventuelt utvides. I dag er det flere lokalradioer som fortsatt sender på FM i Trøndelag, som Nea Radio og Radio Trøndelag.
– Den urolige samtiden vi lever i viser oss viktigheten av å tenke på nasjonal beredskap og nasjonale sårbarheter. Krigen i Ukraina har for eksempel gjort at BBC nå har tatt i bruk «gammel teknologi» fra andre verdenskrig og den kalde krigen og sender nyheter over kortbølgenettet for å nå innbyggere i Ukraina og
Russland, innledet Overland sitt spørsmål til fylkesordføreren.
Han peker videre på at DSB har kommet fram til at det er uklart hvor sårbart DAB er for hacking og sabotasje og at det er huller i dekningen. Med 5 lokalradiostasjoner fortsatt på lufta i Trøndelag kan FM bli essensielt for å få ut kritisk informasjon til innbyggerne.
Tidligere i år vedtok fylkestinget i Troms og Finnmark en uttalelse der de mener det er på tide å skrinlegge alle planer om å slukke FM-nettet:
– I en krise/krigssituasjon er det å få ut informasjon til innbyggerne helt sentralt. Derfor må FM-nettet fortsatt være tilgjengelig for bruk. Det betyr at vi både må ha DAB og FM, står det i uttalelsen som ble vedtatt enstemmig i fylkestinget i Troms og Finnmark.
Overlands forslag til Fylkestinget i Trøndelag bygger på vedtaket i Troms og Finnmark:
– Fylkestinget i Trøndelag ber fylkesdirektøren utarbeide en sak til fylkestinget i oktober, der man gjør en vurdering av beredskapsbehovet for et fungerende FM-nett i Trøndelag. Det bes om en vurdering der man ser på behovet for at Trøndelag kommune tar kontakt med regjeringens totalberedskapskommisjon, i den hensikt å se på hvordan FM-nettet kan bevares, og eventuelt utvides. Dette for å bidra til en best mulig beredskap i Trøndelag i fremtiden, skriver Overland.
I svaret fra fylkesordfører Tore O Sandvik går det fram at han ikke støtter forslaget, men henviser til at regjeringen oppnevnt en totalberedskapskommisjon:
– Kommisjonen skal gi en prinsipiell vurdering av styrker og svakheter ved dagens beredskapssystemer. Kommisjonen skal gi anbefalinger om hva som bør prioriteres i arbeidet med beredskap fremover. Kommisjonen vil gjøre den endelige vurderingen av hvordan eventuelt FM-nettet skal vektlegges og kommisjonens rapport vil være et nyttig verktøy for fylkeskommunens eget beredskapsarbeid, sa Sandvik.
– Skuffende nok er det ingen politisk vilje til å beholde FM nettet, heller ikke ut fra beredskapshensyn, kommenterer Tormod Overland overfor lokalradio.no