Svein Larsen under landsmøtet i Norsk Lokalradioforbund i 2018
Mediepolitikk

Grov forskjellsbehandling, mener Radio Metro

Sjef for Metro-gruppen, Svein Larsen, mener lokalradio blir utsatt for grov forskjellsbehandling fra myndighetene i en oppfølgning til saken der Medietilsynet truer med tiltak mot nisjekonsesjoner. 

– Siden desember 2017 og til i dag har både Medietilsynet og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet brukt store administrative ressurser for å svekke Radio Metro og eventuelle samarbeidspartnere. Få ressurser har vært brukt på andre nasjonale eller lokale aktører. Dette må betegnes som en grov forskjellsbehandling, skriver radiosjef i Metro-gruppen, Svein Larsen i et notat til Medietilsynet.

Larsen mener at det også har vært en koordinert aksjon mellom ledelsen i de to statlige institusjonene.

– Det er nok å nevne brevet de to lederne skrev sammen til Kulturdepartementet 29.oktober 2018 og at Nkom nå nekter å svare Asker og Bærum Lokalradio (ABL) innen de frister de selv har satt før Asker og Bærum Lokalradio har svart tilsynet.
Begge institusjonene har merkelig nok først og fremst vært opptatt av å beskytte de nasjonale aktørene.

Larsen påpeker at han ikke kritiserer enkelte saksbehandlere, men han er kritisk til kursen som ledelsen har lagt seg på i saken.

Saken gjelder tre nisjekonsesjoner, som mediemyndighetene mener bryter sine konsesjonsvilkår fordi de på en eller annen måte samarbeider med Radio Metro. Det gjelder for eksempel Radio Hurum, som sender som Metro pluss, et helt eget produkt med egne sendinger. Nisjekonsesjonærer i Oslo-området får ikke lov til samsendinger og videresendinger med andre radiokanaler.

– Ingen av de tre konsesjonærene bryter konsesjonen og forpliktelsene der, slår Larsen fast i sitt notat og peker blant annet på avtaler mellom selskapene som nettopp tar opp i seg de begrensningene som myndighetene har pålagt.

Larsen mener derimot at Medietilsynet og NKom jobber for å bedre forholdene for de nasjonale aktørene P4-gruppen og Bauer Media, noe han er svært kritisk til:

– Når Radio Metro og andre norske aktører sloss for å beholde FM gjør vi ikke dette fordi vi liker å krangle med myndighetene. Vi gjør det fordi dette er en kamp for å overleve. For de to internasjonale aktørene er deres motiv å skape størst mulig overskudd til sine internasjonale eiere. At tilsynet og Nkom konsekvent forsvarer dette er faktisk egnet til å forundre, skriver Larsen i sitt notat

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar