Andreas Reitan med prisen fra Mini-Hell Foto: Per Magne Moan/Nea Radio
Mediepolitikk

Grundig og nytenkende vurdering

 – Hyggelig at noen hører på oss. Det sier Andreas Reitan, som har vært en av pådriverne for pressestøtte til lokalradio, etter at Medietilsynet foreslår å innføre en en ordning med driftstilskudd.

I går ble det offentliggjort en rapport fra Medietilsynet der de blant annet foreslår at det settes av 20 millioner kroner i året slik at lokalradio kan få tilskudd til å drive med journalistisk virksomhet. Dette gleder mange i lokalradio, blant annet Andreas Reitan:

– Endelig, og norske lokalradioer skal være fornøyd med en grundig og faktisk også nytenkende vurdering. Skjønt, tankene har vært presentert i over et tiår, men først nå kommet ut som et forslag.

Det sier Reitan, som har hatt pressestøtte eller mediestøtte for lokalradio som sin fanesak gjennom mange år. Andreas Reitan er nå pensjonist, men har tidligere vært redaktør for suksess-radioen Nea Radio og har blant annet blitt tildelt hedersprisen under Prix Radio. Selv om han er glad for forslaget, mener han at norsk mediestøtte fortsatt har en konkurransevridende slagside.

– Det er generelt avis, og spesielt lokalavis, som framheves som fanebærere for mangfold og kvalitetsjournalistikk. Ikke spesielt nytenkende, selv om avisene selvsagt utgjør en vesentlig faktor i norsk medieflora. Det gjør imidlertid også lokalradio, uten at bransjen til nå har vært særlig framhevet verken i faktabeskrivelser eller forslag til tiltaksplaner, sier Reitan til lokalradio.no.

20 millioner til lokalradio, 370 til avisene

– Vi får enn så lenge takke for forslaget om rundt 20 millioner mer til lokalradio, men samtidig huske at 148 aviser får til sammen 370 millioner kroner i såkalt produksjonstilskudd i år, 12 millioner mer enn i fjor, sier han.

Mest får Klassekampen (41,7 mill), Bergensavisen (35 mill), Dagsavisen (34,6 mill), Vårt Land (31 mill) og Nationen (21 mill).

– Distribusjonsstøtte, momsfritak og produksjonstilskudd bidrar i dag til å opprettholde etablerte avisstrukturer og et avistilbud på papir og nett.  Kringkasting er ikke særlig egnet for brukerbetaling og har begrensede mulighetene til innholdsmarkedsføring. Til sammen skaper dette en sterk konkurransevridning i de lokale markedene, sier Reitan og fortsetter:

– Norsk lokalradio må få konkurransedyktige vilkår og dersom myndighetene nå endelig anerkjenner lokalradio som en viktig del av mediemangfoldet, gir dette faktisk optimistiske håp for framtida. Norske lokalradiostasjoner trenger kontinuitet, trygghet og forsvarlige økonomiske rammer for å utvikle de redaksjonelle produktene og for å bli enda viktigere i den lokalt forankrede og brede samfunnsdebatten.

Viktig med likebehandling

Den tidligere redaktøren mener at Radio, TV og avis må likebehandles når det gjelder offentlige tilskuddsordninger:

– De samme grunner som lå til grunn ved innføring av produksjonstilskudd til avisene gjelder også for lokalradio. Denne offentlige mediestøtten bør derfor gjøres plattformnøytral i ordets bredeste betydning.

– Driftstilskudd til radioer rettet mot språklige og etniske minoriteter må også forsterkes for å hindre at denne delen av radiobransjen blir borte. Parallelt er det også helt nødvendig at støtteordningen for digitalisering av lokalradiosektoren fortsatt prioriteres, sier Reitan, som avslutter med:

– Lokalradio har fortsatt mange kamper å stå i, men fortjener nå uansett å suge litt på karamellen noen dager framover før det virkelige arbeidet mot kulturpolitikerne starter. Som pensjonist, og frilanser, er jeg likevel  svært glad for at det arbeidet forbundet i mange år har jobbet hardt med nå endelig ser ut til å gi resultater. Gratulerer til oss alle!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.